Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Nu kunnen we op ons gemak dooroogsten zonder risico op kwaliteitsproblemen”

Krijt in februari al op de kas

Tholen – “Soms moet je rigoureus maatregelen nemen en niet twijfelen”, vertelt Chris Noordam van TopKrop, een handelskwekerij in bladgewassen. ‘Rigoureuze maatregelen’ klinkt ernstiger dan het is, maar toch kun je krijt aanbrengen in februari op zijn minst een opvallende beslissing noemen.

“Komend vanuit een donkere winter heeft het gewas altijd even nodig om aan overvloedig daglicht te wennen. Bladgewassen kunnen hier wel mee omgaan, maar je wilt alle risico’s uitsluiten. Te veel licht kan gunstig uitpakken, maar één minuut van vochtgebrek kan enkele dagen later toch kwaliteitsproblemen opleveren. Nu kunnen we rustig oogsten zonder in de war te zitten over de kwaliteit.”

Anders dan voorgaande jaren bracht Chris dit jaar het krijt niet in eigen beheer aan. Een bewuste keuze. “Puur om weer eens te zien wat de voor- en nadelen van beide manieren van krijten zijn. Daar kun je dan weer lessen uit trekken voor de toekomst. Het voordeel van in eigen beheer krijten is dat je zelf precies kunt bepalen waar, wanneer en hoeveel krijt je aanbrengt.

Als je het laat doen, moet je wat meer afstemmen. Voordeel is wel weer dat het sneller gaat en juist dat was dit jaar erg welkom. Nu waren wij de grote krijtdrukte voor en was het ook nog eens uitstekend krijtweer: windstil en met temperaturen boven de 15 graden Celsius.”

Oogstmoment beter timen
Het is haast niet voor te stellen dat telers van bladgewassen onder glas, zoals Chris, vroeger in de zomer zonder krijt af konden. “Toch was dat wel zo. Je had veel meer bewolking in juli en augustus en die ontbrak de laatste jaren veel meer. Bewolking die welkom is, omdat zeker bladgewassen ook afkoelingsmomenten nodig hebben.”

Nu het krijt eenmaal op het kasdek zit – en erop blijft omdat krijt tijdens het seizoen weer verwijderen en weer opnieuw aanbrengen economisch niet haalbaar is, volgens Chris, kunnen de diverse bladgewassen waaronder kropsla en Lollo Rossa rustig verder groeien. “Nu kunnen we het oogstmoment nog beter timen en laten aansluiten op onze afzetplanning. De piekperiodes tussen april en september komen er namelijk nu aan.”

Voor meer informatie:
TopKrop
015-3808063
info@topkrop.nl
www.topkrop.nl