Eerste oogst in week 10

Reijm en Zn van start met paprikakwekerij

Tholen - Misschien waren het de biertap of de friettent die afgelopen vrijdag ruim 300 man naar de nieuwe kwekerij van Piet, Jaap en Jan Reijm lokte, maar waarschijnlijk was het feit dat er paprikaplanten stonden toch het meest opzienbarend. Zoals Jan Reijm zegt: “Wij zijn een stel echte komkommertelers, daar zijn we goed in. We hebben ervaring met tomaten, sla, en andijvie, maar nog niet met paprika’s.” Waarom dan toch die paprikaplanten?

Rode paprika’s voor Bakker Barendrecht
Jan: “In april 2018 kochten we het bedrijf van Koorneef BV met de bedoeling deze kwekerij om te bouwen naar komkommers. Het feit dat we de locatie aan de Verweijweg nog niet verkochten heeft ons onder meer doen besluiten nog een jaar paprika’s er in te blijven telen, terwijl de andere locatie nog steeds te koop staat. De nieuwe kwekerij is gebouwd in 2004 en bestaat uit twee keer 4 hectare met een schuur ertussen. De kas was al helemaal ingericht op de paprikateelt en daar gaan we komend jaar gebruik van maken."

Teeltmanager
Voor de teelt werd in de persoon van Wijnand Bos een geschikte paprikateler gevonden. Jan: “Op een bedrijf van 8 hectare moet je niet het wiel zelf gaan uitvinden, dat heeft geen zin. Met een beetje groene vingers kun je wel zien hoe het gewas er vandaag bijstaat, maar om oogstvoorspellingen maken voor de toekomst heb je toch wel wat ervaring nodig.” Volgens de planning moeten in week 10 de eerste paprika’s worden aangeleverd. “In de kwekerij hangt een lichtinstallatie van circa 4000 luxe lampen waardoor we de teelt kunnen vervroegen en de klant vroeger van paprika’s kunnen voorzien.”

Van teler naar manager
De keuze om de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen te geven van een ander past in de lijn die Reijm en Zn de laatste jaren gaat. “Vroeger deden we alles zelf, maar tegenwoordig zijn we meer manager. De hogedraadteelt van komkommers op ons bestaande bedrijf blijven we wel zelf doen. De taken zijn zo verdeeld dat het soepel loopt. Mijn vader doet de boekhouding en gaat die van het paprikabedrijf erbij doen. Mijn oom zal de certificering en de biologische gewasbescherming voor beide bedrijven doen. Gelukkig liggen de beide kwekerijen slechts 800 meter bij elkaar vandaan, dus we kunnen de vinger goed aan de pols houden. We blijven tenslotte eindverantwoordelijk.”

Drukte van belang
Het nieuwe bedrijf heet Paprikakwekerij Reijm & Zn B.V. Nadat de nodige voorbereidingen zijn getroffen kunnen de heren nu officieel met de paprikateelt aan de slag. Maar niet voordat het bedrijf en daarmee het nieuwe avontuur nog even feestelijk geopend werd. Zo kwam het dat de kas op 15 februari vol stroomde met familie, vrienden, klanten en toeleveranciers. “Het was drukker dan verwacht, ik vond het nog hectischer dan mijn trouwerij”, besluit Jan lachend.

Voor meer informatie:
Paprikakwekerij Reijm en Zn B.V.
J. Poortmanweg 18
2651 NB Berkel en Rodenrijs
jan@reijm-en-zn.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven