Fotoreportage HortiContact 2019:

“Iedereen staat hier, maar schaalvergroting maakt dat aantal telers afneemt”

Tholen – Daar is ie weer: de inmiddels welbekende grote fotoreportage van HortiContact 2019. Ook dit jaar liepen wij weer alle stands af om een foto te maken. Een mooie manier om te zien wie er allemaal aanwezig waren op de beurs, zowel in de stands als in de gangpaden. Een mogelijk punt van zorg: het aantal aanwezige telers op de beurs. Dit lijken er elk jaar minder te worden en zij die komen, bezoeken vooral hun vaste adresjes.

Bekijk de fotoreportage hier.


Jeroen de Jonge, Jan Vellekoop & Kees Verkade, Peter Dekker Installaties


Steven Adriaense van Van Looveren

Toeleveranciers ontmoeten toeleveranciers 
Voor verkoop neigen bepaalde standhouders inmiddels al naar meer internationale beurzen, maar tegelijkertijd is HortiContact wel het moment van gezellig even bijpraten met iedereen tegelijkertijd aanwezig op de beursvloer. Toeleveranciers staan er misschien niet voor elkaar, maar zij ontmoeten en spreken elkaar wel op de beurs. Dat is ook de kracht van de beurs en van de Nederlandstalige sector: je loopt zo even bij je buren binnen. Ook wel gehoord: "Zonder stand is het toch niet hetzelfde als met stand."  


Daan van Winden, Bryan van Teijlingen en Ard van der Hoeven van Vollebregt Barten


Ron Plaizier en Eef ter Laak van Kubo met Michel Kauderer en Erwin Adegeest van Verkade Klimaat

Nieuwe en bekende gezichten
Onder de standhouders veel bekende gezichten, maar elk jaar ook weer nieuwe bedrijven die zich aan de glastuinbouwsector willen presenteren. Soms omdat ze als startup net begonnen zijn, zoals bijvoorbeeld Beacon Fields dat pas in 2018 werd opgericht en dat zich richt op sensortechnologie.


Rody Grootscholten (Grootscholten Consultancy), Bettina van den Bergen, Marco van den Bergen (Wiretec) en Pierre Grootscholten (Grootscholten Consultancy) gezellig samen op de foto.


Joost van den Berg en Saskia Jouwersma van Rainlevelr op de foto met Wilko.

De tuinbouw in
Maar net zo goed zijn er bedrijven die al langer actief zijn in andere markten, maar die zich nu toch meer op de glastuinbouwsector gaan richten zoals bijvoorbeeld Rofianda dat zich met een witte LED in de belichtingsmarkt mengt. Of Bèta Industrie dat met extra fijne filtratie kansen ziet in de glastuinbouw, nadat het ook al met filtratie bezig was in de geothermiesector die inmiddels nauw verwant is geraakt met de glastuinbouw.


Jacqueline Fernandes-van Lit en Leen Molenaar, dé glastuinbouwgezichten van Stedin, dat op de beurs GOPACS presenteerde. Het is een slimme oplossing om filevorming op het elektriciteitsnet te voorkomen. Op 8 maart volgt een informatiesessie.


Leo van der Ven en Paul Koppert van Koppert Machines

Hoeveel tomatentelers? 
Al die nieuwe bedrijven hopen op de beurs natuurlijk zoveel mogelijk klanten te ontmoeten, waaronder natuurlijk de telers zelf. Dit zijn er de laatste jaren alleen steeds minder. Een standhouder vroeg zich bijvoorbeeld af hoeveel tomatentelers er eigenlijk nog in Nederland zijn waaraan bedrijven producten kunnen verkopen. De schaalvergroting maakt dat bedrijven steeds groter worden en daarmee neemt het aantal telers, zeker in de glasgroenten, zienderogen af. Inmiddels verkopen veel bedrijven hun producten vooral ook over de grens.


Waar kun je de markt beter verkennen dan op deze relatiebeurs. Vince Pugliese (C-Bond Systems) en Toon Sanders (NNO Coatings) die als agent van C-Bond Systems COO Vince op de beurs meenam op zoek naar een dealer voor de glasversterker AgriShield.

Nieuwe concepten
Om die ontwikkeling een halt toe te roepen zet de beursorganisatie ondertussen in op allerlei nieuwe concepten zoals onder andere Fossielvrij Plaza en de Soft Fruit Experience, terwijl volgend jaar ook de beurs een geheel nieuwe aanblik zal krijgen. Standhouders krijgen allemaal de kans om een nieuwe plek op de beurs te bemachtigen. Een plek ook die waarschijnlijk meer mogelijkheden biedt voor een grotere presentatie, omdat het vloeroppervlak met de uitbreidingsplannen op de ‘eerste verdieping’ van de beurs er meer ruimte vrijkomt voor meer én grotere stands.


Een transfer: Eric Kerklaan (links) is sinds dit jaar de nieuwe gewasbeschermingsspecialist bij HortiPro. Hier op de foto met Gerco Overweg.

Relatiebeurs
Maar hoe de beurs zich ook zal ontwikkelen, het is en blijft vooral ook een relatiebeurs en dat wordt door iedereen ook gewaardeerd. De kreet ‘iedereen staat hier’ werd dan ook veel gehoord, net als "En volgend jaar weer." Op de beurs dus weer veel bekende gezichten, maar soms ook ‘transfers’ zoals ook in de fotoreportage te zien is. En de gebruikelijke gezelligheid, waarvan ook de vele blije gezichten op de foto’s getuigen.

Bekijk de fotoreportage hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven