Geen celstraf voor brein tuindersfraude

Geen celstraf voor Theo van K. De man die middels een schijnconstructie flink wat geld opstreek krijgt een taakstraf van 240 uur en een boete opgelegd van 134.000 euro. Van K. krijgt wel een voorwaardelijke straf van twee jaar. 

De uitspraak werd gisteren gedaan in Den Bosch. Theo van K. was de  hoofdverdachte van de belastingfraudezaak, waarbij tuinders uit Noord-Brabant en Limburg betrokken zijn.

Onder leiding van Van K. werd tussen 2006 en 2010 belasting ontdoken door winst uit de boeken te houden. Zowel Van K. als achttien medeplichtige tuinders profiteerden hiervan. 

Van K. kocht het zachtfruit en de groenten op voor de oogst, leverde goedkope werknemers en verkocht het via Cypriotische bedrijven terug aan een Nederlands bedrijf - allemaal firma's van Van K. zelf. Via deze constructie wordt de prijs flink verhoogd en dat levert veel geld op. Dankzij Luxemburgse bankrekeningen profiteren ook de telers daarvan. Volgens het OM waren 1200 van dit soort afspraken goed voor 300 miljoen euro omzet, waarvan een groot deel buiten de papieren en buiten het zicht van de belastingdienst blijft.

De tuinders schikten eerder al met het OM. Die kregen geen celstraffen, maar taakstraffen. En ze moesten het onterecht verdiende geld terugbetalen - met belasting natuurlijk. Dat was in totaal meer dan 25 miljoen euro. 

De straf voor de telers speelt voor de rechter mee in de zwaarte van de straf van Van K.. Ze konden volgens de rechter niet zonder elkaar. Dan is er nog dat deze zaak al acht jaar speelt. Daarom heeft de rechter geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, terwijl de rechtbank die eigenlijk wel terecht vond. 

De rechtbank veroordeelt Van K. voor valsheid in geschrifte en witwassen en legt een taakstraf van 240 uur op, samen met een geldboete van € 134.000. Bovendien is er een voorwaardelijke gevangenisstraf: als Van K. weer de fout in gaat, komt die twee jaar bovenop zijn straf. 

Lees de hele uitspraak hier.

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven