Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pascal Grenet, L'Agence Laparra:

"Ik heb nog nooit gezien dat prijzen Batavia-sla zo lang zo hoog bleven"

“Wat de teelt van Batavia-sla betreft betreft, hebben we de beschikking over alles wat we nodig hebben. De oogst van dit jaar levert dan misschien iets minder op dan vorig jaar, er is ook weer geen sprake van een tekort. De kroppen sla zijn wel erg licht,” vertelt Pascal Grenet, medewerker van de verkoopafdeling van l’Agence Laparra.

“In Rungis zijn de kroppen Batavia-sla die 400 gram of meer wegen het populairst, maar die zijn op dit moment vrij moeilijk te vinden.” Omdat ze graag ook deze lichtere kroppen sla inkopen, ondervinden de inkoopcentrales hier echter geen hinder van.

Voor groothandelaren ligt het iets ingewikkelder. Pascal zegt hierover het volgende: “Sommige van onze leveranciers werken gelukkig met kleine telers die wél grote kroppen Batavia-sla hebben. Hierdoor kunnen we toch een kleine hoeveelheid sla afzetten. Als we alleen kroppen van ongeveer 300 gram hadden, zou de afzet ervan minder soepel verlopen. Het zou wel redelijk gaan, maar het zou dan niet gaan om hele grote hoeveelheden.”

Een droge herfst leidde tot kroppen sla met een laag gewicht
Pascal legt uit wat de oorzaak van het lage gewicht van de kroppen sla is: ”Dit komt door de buitensporige hoeveelheid regen die gevallen is. Al die regen heeft ervoor gezorgd dat de sla ging rotten. De telers moesten dus helemaal opnieuw beginnen.

De oogst die normaal gesproken voor begin november gepland stond, vond daardoor pas eind november plaats. En aangezien de markt toen vrij levendig was met een vrij goede vraag, was het vrij eenvoudig de kroppen sla met een laag gewicht af te zetten.

De telers blijven ook nu nog hun kroppen met een laag gewicht verhandelen. Hierdoor krijgen de kroppen niet genoeg tijd om te groeien en zijn er dit jaar ook niet veel kroppen met een hoger gewicht.”

Sterke prijzen blijven gehandhaafd
"We bevinden ons in een bijzondere situatie. Ik heb namelijk nog nooit gezien heb dat de prijzen voor Batavia-sla zo lang zo hoog bleven. Ik heb al eens gezien dat de kroppen sla voor 1 euro per stuk werden afgezet, maar dat duurde maximaal een dag of tien. Nu blijven deze prijzen meer dan een maand gehandhaafd.

Omdat het lastig is om bij groothandelaren of inkoopcentrales grote kroppen sla te vinden, is men bereid deze prijzen te betalen. En dit zou weleens nog eens tien dagen zo kunnen doorgaan. Daarna moeten we weer kroppen sla met het juiste, hogere gewicht zien te vinden, omdat dan de prijzen weer zullen dalen,” besluit Pascal.

Voor meer informatie:
Pascal Grenet
L'Agence Laparra
62A, rue de Montpellier
CP 50 369 - 94622 Rungis cedex, Frankrijk
T. +33 (0) 1 46 86 41 62
p.grenet@laparra.fr 
www.laparra.fr 

Publicatiedatum: