Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VS trekt zich terug uit tomatenafspraken Tomato Suspension Agreement

Tomatenruzie VS en Mexico dreigt

De Fresh Produce Association of the Americas (FPAA) heeft laten weten dat het teleurgesteld is dat het ministerie van Handel van plan is om zich terug te trekken uit de 2013 Tomato Suspension Agreement met Mexico.

Het ministerie van Handel gaf op 6 februari aan dat het zich op 7 mei 2019 wil terugtrekken uit 2013 Tomato Suspension Agreement met Mexico. Het ministerie moet volgens de wet 90 dagen van tevoren een kennisgeving van terugtrekking doen. De overeenkomst blijft tijdens deze periode van kracht en kopers en verkopers dienen de regels te blijven volgen.

“De Tomato Suspension Agreement heeft gedurende meer dan twee decennia stabiliteit gebracht op de Amerikaanse tomatenmarkt en is bijgewerkt naarmate de markt zich heeft ontwikkeld,” zei FPAA President Lance Jungmeyer. “Deze aanpassingen hebben geresulteerd in een brede selectie van verse tomaten voor Amerikanen, terwijl ze voldoen aan de Amerikaanse handelswetten en bijdragen aan de handhavingsmechanismen naarmate de overeenkomst is ontwikkeld. Ondanks de retoriek van Florida blijkt uit de dossiers dat zowel Mexicaanse telers als Amerikaanse distributeurs zich aan de regels van de overeenkomst hebben gehouden.”

FPAA bevestigde zijn standpunt van het belang van de voortzetting van de onderhandelingen tussen het ministerie van Handel en de Mexicaanse telers over een nieuwe overeenkomst.

“Er is nog tijd om een nieuwe overeenkomst te sluiten, die zowel de belangen dienen van de Amerikaanse tomatentelers als die van de importeurs van Mexicaanse tomaten”, zei Jungmeyer. “Wat cruciaal is, is dat de heronderhandelingen niet worden verstoord door protectionistische politiek.”

"De tomatensector in Florida wil meer dan de controle over de importprijzen van Mexicaans tomaten die in de Verenigde Staten worden verkocht", zei Jungmeyer. “Ze willen dat het ook de tweede, derde en vierde verkoop onder de minimumprijs omvat, inclusief handling- en vrachtkosten. Dit is duidelijk buitenwettelijk en bedoeld om Amerikaanse bedrijven te ontmoedigen om Mexicaanse tomaten te kopen.”

Jungmeyer suggereerde dat het te betreuren zou zijn als deze ontwikkeling zou leiden tot een prijsstijging en vermindering van tomatenvariëteiten in de supermarkten. “Amerikanen verdienen het om vrij te kunnen kiezen uit een selectie van hun favoriete tomaten, waaronder trostomaten,” zei Jungmeyer.

Tussen nu en 7 mei moeten kopers en verkopers zich aan de voorwaarden van de 2013 Tomato Suspension Agreement met Mexico blijven houden. Als er tegen 7 mei geen overeenstemming wordt bereikt, zullen er heffingen worden geïnd op de import van tomaten uit Mexico.

Voor meer informatie:
Lance Jungmeyer
Fresh Produce Association of the Americas
Ph: +1 (520) 287-2707
lance@freshfrommexico.com
www.freshfrommexico.com

Publicatiedatum: