Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Groentenexport Canarische Eilanden al aangetast door Brexit

De Europese Commissie zei maandag dat het Brexit-akkoord waarover onderhandeld is met het Verenigd Koninkrijk "de beste en enig mogelijke" optie is en maakte duidelijk dat er geen ruimte is voor heronderhandeling. Alle onzekerheid rondom dit thema eist zijn tol van landen in de EU. Ook van de Canarische Eilanden, waar men onzeker is over wat de invloed van de Brexit zal zijn.

Het laatste rapport van de regering van de Canarische Eilanden over de mogelijke gevolgen van de Brexit dateert van 3 oktober 2018 voordat het Britse Parlement de overeenkomst van May verwierp. Nu alles erop wijst dat de uittreding van het Verenigd Koninkrijk dramatisch zal zijn, is het belangrijker dan ooit om te weten wat de impact ervan zal zijn.

Volgens dit rapport heeft het proces van de waardevermindering van de pond de Spaanse export duurder gemaakt. Voor de Canarische Eilanden is de landbouwexport naar het Verenigd Koninkrijk van bijzonder belang. De export van groenten, met name tomaten en komkommers, was in het eerste half jaar van 2018 goed voor 40% van de totale export van de Eilanden, een hoeveelheid, die volgens het rapport van de regionale regering met 15,5% verminderd is. In de eerste helft van 2018 daalde de komkommerexport  met 35,3% en die van tomaten met 5,7%.

Vanwege dit alles zou een uittreding zonder het sluiten van een vrijhandelsovereenkomst de handel tussen de Canarische Eilanden en het Verenigd Koninkrijk negatief beïnvloeden. Ook zou dit indirecte negatieve gevolgen opleveren voor de rest van de Canarische economie.

 

Bron: diariodeavisos.elespanol.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven