Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verburgh in gesprek met food- en healthondernemers:

"Minstens vijf keer per week verse groenten"

Wat gebeurt er als je de Vlaamse arts en schrijver Kris Verburgh, ambassadeur voor voeding en gezondheid Rob Baan en een twintigtal food- en healthondernemers bij elkaar zet? Syntens probeerde het uit en organiseerde afgelopen dinsdag een ontmoeting bij Kasteel Groeneveld in Baarn. 



Het boek De Voedselzandloper is op dit moment een ware hype. Sinds de eerste uitgave in februari van dit jaar ligt het boek al op meer dan 100.000 nachtkastjes. De 26-jarige arts en schrijver van het boek Kris Verburgh schrijft over een passie die hem al van jongs af aan bezig houdt: biogerontologie, oftewel de wetenschap van veroudering. In De Voedselzandloper toont hij aan hoe verschillende voedingsmiddelen en -gewoontes invloed hebben op het vertragen of juist versnellen van het verouderingsproces. Verburgh: “Verouderingsziekten, denk aan diabetes of de ziekte van Alzheimer, plagen het westen. Suikermetabolismen en proteïneneerslag door een ongezond voedingspatroon zijn hierbij de grote boosdoeners. De Voedselzandloper is een verbetering van de welbekende Schijf van Vijf, reikt alternatieven aan voor suikers, proteïnen en vetten en is een leidraad voor een gezonder en langer leven.”



De vruchten plukken van een gezond voedingspatroon

Verburgh wil benadrukken dat De Voedselzandloper geen dieetboek is. “Het gaat om het in stand houden van de gezondheid en het afremmen van het verouderingsproces. Gewichtsverlies volgt automatisch. Ik geloof ook niet in diëten. Wil je de vruchten plukken van een gezond voedingspatroon, dan moet je dit een langere tijd, het liefst je hele leven, volhouden. De meeste diëten - denk aan proteïnediëten als Atkins, Dukan of Dr. Frank of het paleo-dieet, waarbij heel veel vlees gegeten wordt - zijn crashdiëten en dus gericht op de kortere termijn. De Voedselzandloper niet. Het boek richt zich daarnaast op het principe numbers not grannies. Je oma vertelde al dat gekookte spruitjes gezond zijn. Ik onderbouw met wetenschappelijke argumenten waarom.”

Vechten voor fresh food

Minstens vijf keer in de week verse groenten, vette vis, weinig tot geen zuivel (“Het is een mythe dat onze botten daar sterker van worden!”), iedere avond een handje walnoten en minstens drie keer per week een glas versgeperst vruchtensap: het is het begin van een leven volgens De Voedselzandloper. De visie sluit goed aan bij die van Rob Baan, microgroenteondernemer en eigenaar van Koppert Cress. Koppert Cress is gespecialiseerd in cressen, zaailingen van unieke planten met elk hun eigen verrassende invloed op de zintuigen. Smaak, geur, gevoel of presentatie: er is een cress voor alle toepassingen. Baan zit in het gedachtegoed van Verburgh, zij het wat praktischer. “Het boek van Verburgh is een schouderklopje voor onze sector. Wij vechten voor fresh food en zijn van mening dat verse groenten en fruit onze gezondheid kunnen verbeteren. Veel artsen weten echter niets van de relatie tussen gezondheid en voeding. Hun oplossing is er vaak één in de vorm van een pil, maar waarom niet in de vorm van voeding? Onze sector kan voor een meerwaarde zorgen door te kijken naar de inhoudsstoffen van groente en fruit en deze met gezondheid te combineren.”

Elkaar leren kennen

Hoe kunnen we onze sector inspireren producten gezonder te maken, hoe kunnen we onze producten voor een groter publiek toegankelijker maken: het zijn zomaar een aantal vraagstukken uit de zaal, aan de hand van de lezingen van Verburgh en Baan. Syntens vroeg de deelnemers om al hun vraagstukken en marktkansen op een A4’tje te schrijven. Andere deelnemers konden hier vervolgens hun oplossingen en ideeën neerpennen, waarmee zij Syntens mooie handvatten voor vervolg aanreikten. Margot Logman van Nutrisult droeg een specifiek idee aan waarmee ze al tijdje rondliep: het opzetten van een kennis- en innovatiecentrum voor verse producten en gezondheid. “Hoe kunnen we de invloed op de voedingsindustrie vergroten en tegen de grote jongens opboksen? Door food- en healthkennis te verankeren in een goed geoliede MKB-machine en die kennis goed richting de consument te communiceren. Samenwerken dus!” Theeproever Karel Thieme van Onze Bron is het hier helemaal mee eens. “Het allermooiste wat je in je leven kan overkomen is kennis delen en samen met anderen je passie uitdragen.” Toch waren er ook mensen in de zaal die zich liever met andere onderwerpen bezig hielden. Eén ondernemer was, gekscherend, op zoek naar advies van Verburgh. “Goedemorgen dokter, kunt u mij even melden wat ik moet gaan eten? Ik wil namelijk 135 worden.” Zo blijkt maar weer dat voeding en gezondheid om verschillende redenen hot items zijn.

Voor meer informatie:
Arjan van der Meer (e-mail)
T: 06 - 46 39 24 74


Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer