Kees Hendriks oogst eerste komkommers:

Vroege belichte komkommers dankzij grotere plantafstand

Tholen - “Ik snijd vandaag, woensdag 12 december, de eerste komkommers van aan het pad en verwacht donderdag echt een goede productie te gaan draaien”, vertelt komkommerteler Kees Hendriks. “Daarmee zijn we nog weer twee weken vroeger dan vorig jaar toen ik de dag na Kerst de eerste komkommers kon oogsten. De kortste dag moet nog komen, maar we hebben genoeg licht om het gewas ook door die donkere periode heen te trekken.”

Sinds dit jaar hangt er bij Kees in beide kassen belichting, waarmee zijn areaal van 6,1 hectare voorzien is van belichting met een intensiteit van 190 micromol. “Wij kunnen van de nacht ook dag maken.” Maar de crux zit hem in iets anders. “De lichthoeveelheid is ongewijzigd gebleven ten opzichte van voorgaande jaren. Wij hebben alleen gekozen voor een iets grotere plantafstand. In plaats van 2.5 plant per vierkante meter zoals vorig jaar zitten we nu op 2.2 plant per vierkante meter. Daarmee krijgt het gewas simpelweg meer licht, zo’n 10% extra per plant.”

Betrouwbaarheidsslag
De planten in de kas waaruit Kees vanaf vandaag gaat oogsten zijn 22 november geplant. Het is een 30-daagse planting van het ras Hi Power van Nunhems. In de andere kas is op 10 december geplant en daar verwacht Kees op 2 of 3 januari de eerste komkommers te oogsten. “Op een vraag vanuit supermarkt Hoogvliet zijn we gaan kijken of we in week 51 komkommers konden hebben en dat is gelukt. Hierdoor is er een alternatief voor Spaans product, zeker omdat je ziet dat er op dit moment regelmatig problemen zijn bij Spaanse telers om aan hun leveringsverplichtingen te voldoen.”

De vraag is of Nederlandse consumenten echt voor Hollandse komkommers kiezen. “Waarschijnlijk zijn dat er maar weinig, maar supermarkten kiezen vooral voor betrouwbaarheid. In de tomatenteelt hebben we die slag gemaakt. In de komkommers zijn we nog niet zover, maar bepaalde ketens hebben er wel oren naar.”
Naast komkommers voor Hoogvliet zijn er ook nog komkommers beschikbaar voor de vrije markt. De afzet van Kees verloopt via The Greenery.

Voor meer informatie:
Qcumber
Kees Hendriks
keeshendriks@hetnet.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven