Horti-Consult op marktverkenning in Guatemala en Costa Rica

Bewaking bij de ingang, maar telen ze er ook 'gewoon' tomaten

Elk jaar organiseren de teeltadviseurs van Horti-Consult International een studiereis naar Verweggistan. Hoe teelt men daar waar ongeveer alles anders is en wat zijn er de uitdagingen én oplossingen? Zo ging men de laatste jaren bijvoorbeeld naar Zuid-Korea (2013), Brazilië (2014), Azerbeidzjan (2015) en Polen (2016). In verband met het overlijden van Ruud van Amersfoort werd de editie van vorig jaar afgelast, maar nu pakte men de koffers toch weer op en toog naar Guatemala en Costa Rica.

Op moment van het bezoek was de vulkaan Fuego net begonnen met de tweede uitbarsting van het jaar.

Het volledige verslag van Gilbert Heijens is hier te lezen. Hieronder zijn de bezoeken aan Bejo Guatemala, Tomatenkwekerij Tomato&Co en Detpon Guatemala uitgelicht. Het viel de heren op dat er onder ander door Nederland goed geïnvesteerd wordt in de land- en tuinbouw in het land dat drie keer zo groot is als Nederland, maar met ‘maar’ vijftien miljoen inwoners. Politiek en economisch is het land stabiel, maar de ingangen van de diverse bedrijven werden uit voorzorg wel gewapend bewaakt.Bejo Guatemala
Bij Bejo werd een bezoek gebracht aan het proefzaadcentrum. Vooral op het gebied van de vruchtdragende groentegewassen gaat het Bejo hier voor de wind. Er zijn 36 mensen werkzaam, terwijl er in het veld nog eens 250 mensen met de groenten bezig zijn. Commerciële rassen staan tussen de proefrassen, maar alles was zeer netjes opgezet blijkt tijdens een drie uur durende toer. De radijs is er opvallend groot van vrucht. Trips, bemisia en fusarium zijn de grootste uitdagingen. Om de telers van de toekomst op te leiden, heeft Bejo er een school opgezet om kinderen van telers te trainen.

Tomatenkwekerij Tomato & Co
Ook in Guatemala kunnen ze niet zonder tomaten. De heren gingen op bezoek bij een kwekerij waar ze jaarrond 36 kilo per jaar telen. De productie startte in 2002 en inmiddels worden er 73 soorten geteeld. Vanaf 2012 ook hydroponic. Veel last hebben de telers van patrioza, maar door afgazen is dit minder geworden.

Windrichtingen veranderen in Guatemala snel. Watergift was eerst afgesteld op licht, maar er werd te weinig rekening gehouden met de opnameverschillen door verschillende luchtvochtigheden constateerden de teeltadviseurs.

Veel problemen hebben ze in Guatemala ook met kwaliteit. De kwaliteit van het water mag er zeker verbeterd worden (natrium, maar ook teveel stilstaand water). Ook hebben we met de telers gesproken over de grootte van de mengbak die volgens ons te klein was, terwijl de watervoorraadbassin te groot waren, waardoor zuurstofarm water ontstaat. Het water zou meer belucht moeten worden.

Detpon Guatemala
Na de oogst moeten groenten verpakt worden en getransporteerd. Bij Detpon Guatemala, een pakstation, gebeurd dat. Hier worden diverse groenten uit de volle grond en uit de kas verpakt en verstuurd naar Noord-Amerika. Vooral Miami blijkt een interessante optie vanwege de relatief nabije ligging.

De kwaliteit van de producten viel positief op. In totaal werkten er zeshonderd mensen.

Na het bezoek aan Guatemala werd ook Costa Rica nog bezocht, vooral ook om de mooie natuur te zien. In Costa Rica werd een bromeliakwekerij bezocht, een koffieplantage en de botanische tuin van het Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza waar in een genenbank 400 tomatenrassen worden bewaard. Verder werd een cacao-tour gedaan, namen de heren een kijkje bij de ananasteelt waarna tenslotte nog twee lokale markten werden bezocht.

Voor meer informatie:
Gilbert Heijens
Horti-Consult International
info@horti-consult.nl
www.horti-consult.nl

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven