Nieuwe manier van sla telen

De consumptie van kant-en-klare salades is in de laatste 20 jaar toegenomen op de Europese markten. Jaarlijks groeit dit ongeveer 4% en deze categorie wordt dan ook erkend als een van meest winstgevende in het segment van groenten en fruit.

Als gevolg van een stijgende trend in het afgelopen decennium, worden sla en lof geteeld op een totale oppervlakte van 1,2 miljoen hectare wereldwijd met ongeveer 27 miljoen ton wereldwijde productie.

Italië staat op de vierde plaats met de teelt van sla en lof in de volle grond met een totale oppervlakte van 38.542 hectare (31,7% in het noorden, 10,0% in het midden en 58,3% in het zuiden). Dit is goed voor een totale productie van ongeveer 8,1 miljoen ton. De teelt in kassen beslaat een oppervlakte van 4.549 hectare (37,3% in het noorden, 31,9% in het midden en 30,8% in het zuiden).

Sla wordt beschouwd als de groente die het meest wordt blootgesteld aan microbiologische risico's. Klant en klare salades gaan vaak hand in hand met voedselveiligheid en ook de Escherichia Coli O157: H7 wordt vaak geassocieerd met sla.

Onderzoekers aan de Universiteit van Modena en Reggio Emilia hebben, in samenwerking met de CRA van Foggia, het digestaat geëvalueerd als een alternatieve en duurzame substraat en als voedingsoplossing in de teelt van sla op water. Negen hydroponische combinaties van substraat en bemesting werden getest en vergeleken voor de kweek van blaadjes sla, in drie verschillende experimenten. Agriperlite + standaardoplossing, agri-perliet + vloeibaar digestaat, vast digestaat + standaardoplossing, vast digestaat + vloeibaar digestaat, grond + standaardoplossing, turf + standaardoplossing, turf + vloeibaar digestaat, verteerd gepelleteerd + standaardoplossing en verteerd gepelleteerd + vloeibaar digestaat.

Tijdens gewascycli zijn de opbrengst en andere agronomische en microbiologische parameters bestudeerd. In alle experimenten verbeterde de combinatie van agri-perlite + vloeibaar digestaat, vast digestaat + standaardoplossing en verteerd digestaat + standaardoplossing de plantengroei door invloeden van wortels (+ 32%), knoppen (+ 40%), totaal droog gewicht ( + 29%) en SPAD-parameters (+ 17%).

Zoals de resultaten illustreren, vertegenwoordigt het digestaat een landbouwmiddel of een duurzame voedingsoplossing en een alternatief voor babybladsla in teelt op water.

Bron: Domenico Ronga, Leonardo Setti, Chiara Salvarani, Riccardo De Leo, Elisa Bedin, Andrea Pulvirenti, Justyna Milc, Nicola Pecchioni, Enrico Francia, 'Effects of solid and liquid digestate for hydroponic baby leaf lettuce (Lactuca sativa L.) cultivation', 2019, Scientia Horticulturae, Vol. 244, pag. 172-181. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven