Van der Burg Paprika’s herbouwt 2,3 hectare in Est:

“Met vernieuwde kas kwaliteitsslag maken en continuïteit waarborgen”

Tholen – “De oude kas had er afgelopen zomer een kleine dertig rondjes opzitten, waarmee de kas naar tegenwoordige maatstaven voor paprikateelt wel klaar was”, vertelt Sofinus van der Burg van Van der Burg Paprika’s uit het Gelderse Est. “Vooral de installaties liepen op hun einde en dus was het de vraag of je daar nog geld in moet steken. Het leek ons beter het in één keer goed te doen en dus is in augustus begonnen met de sloop.”

Knijnenburg-Zwirs half augustus bezig met de sloop.

De oude kas draaide nog stand-alone met een eigen ketel, legt Sofinus uit. “We zien de herbouw eigenlijk als een stukje aanbouw, want ruim een halve kilometer verderop hebben we nog eens 9,5 hectare kas staan. De straks volledig vernieuwde kas wordt op die grotere kas aangesloten. Op die manier draaien beide kassen straks op één warmtetechnische installatie en is ook de CO2-toevoer en de watervoorziening gekoppeld. Dat laatste was overigens ook al zo bij de oude kas.”


Halverwege september kon vervolgens het eerste staal de lucht in.

De nieuwe kas, die door Van Amelsvoort Kassenbouw wordt gebouwd, is straks 6,5 meter hoog en is voorzien van 1,67 meter breed glas. “Dit glas is groter en lichter dan bij de oude kas, waardoor we meer lichtinval hebben en ook meer luchtinhoud. De nieuwe kas levert een stukje efficiëntie op, ook op arbeidsgebied, maar vooral ook meer productie.”


Holland Scherming was eind oktober druk bezig met het aanbrengen van het scherminstallatie.

Om de koppeling tussen beide teeltlocaties te maken zijn er leidingen onder de weg aangelegd. De paprika’s uit de kas van 2,3 hectare gaan, net als voorheen, wel over de weg. “De paprika’s die we oogsten rijden we naar de grotere kas met de sorteer- en verpakloods. De paprika’s gaan daar vervolgens op intern transport, komen automatisch in de loods en gaan vervolgens volledig verwerkt weer terug de deur uit.”


Twaalf weken na de sloop begint schiet de bouw alweer aardig op.

Continue kwaliteit garanderen
Als alles volgens planning blijft verlopen, gaan op 5 december de planten weer de kas in. De teeltwissel, waar Sofinus half november middenin zit, is dan achter de rug. En de andere kas van 9,5 hectare is dan inmiddels in twee blokken al geplant.

De paprika’s worden afgezet onder het label So Unique, waarmee door de gebroeders Van der Burg en Geert Bouten in 2016 werd gestart. “Met So Unique gaat het hartstikke goed. We hebben inmiddels een aantal vaste posities bij afnemers en zijn bezig met een aantal extra.”

De rode paprika’s worden door de broers Van der Burg geteeld, terwijl de andere telers groen en oranje voor hun rekening nemen. “Ons motto is ‘weet wat je koopt’, waarmee we proberen de klant een continue kwaliteit willen garanderen. Met de hernieuwde kas maken we daarin weer een kwaliteitsslag en waarborgen we nog beter de kwaliteit van het product.”

Voor meer informatie:
Van der Burg Paprika’s
vanderburgpaprikas@signet.nl  

Sofinus van der Burg
06 19 42 83 33

So Unique
www.so-unique.nl  
info@so-unique.nl  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven