De Britse regering heeft een nieuwe reeks notities gepubliceerd voor burgers en bedrijven over de mogelijke gevolgen als er geen akkoord over Brexit komt, het no deal-scenario.  Na het uittreden uit de EU bepaalt het VK zelf welke voedselproducten als risicovol worden aangemerkt. Importcontroles zullen risicogebaseerd zijn. De regering heeft op dit moment geen plannen voor nieuwe controles op de import van risicovolle levensmiddelen en diervoeders uit de EU.

Pre-notificatie van import uit de EU
In een no deal-scenario verliest het VK de toegang tot de systemen voor het uitwisselen van informatie over voedselincidenten tussen lidstaten en met de Europese Commissie. Ook wordt erop geanticipeerd dat het VK geen toegang meer heeft tot TRACES, waardoor daarvan geen gebruik meer kan worden gemaakt om het VK te notificeren van importen. De Britse regering ontwikkelt ter vervanging een nieuw importnotificatiesysteem; meer informatie wil ze dit najaar publiceren.

Voor alle importen van risicovolle levensmiddelen en diervoeders uit de EU zal de Food Standards Agency eisen het VK te pre-notificeren middels dit nieuwe systeem. Gebruikers van TRACES moeten vóór 29 maart 2019 starten met het gebruik van het Britse systeem. De huidige importcontroles en notificeringseisen voor import van levende dieren en dierlijke producten uit de EU zullen op de dag van uittreden uit  de EU onveranderd blijven.

Zendingen die via de EU worden doorgevoerd naar het VK
In een no deal­-scenario zullen risicovolle zendingen die vanuit derde landen via de EU naar het VK gaan bij binnenkomst in dat land moeten worden gecontroleerd, omdat deze niet meer gecheckt zullen worden bij binnenkomst in de EU. Producten van dierlijke oorsprong moeten worden ingevoerd via een Britse Border Inspection Post en voedselproducten van niet-dierlijke oorsprong via een Designated Point of Entry.

Klik hier voor het officiële Britse no deal-advies in het Engels.