Italië: courgette onderhevig aan prijsschommelingen

De courgette is een product dat, dankzij de klimatologische omstandigheden op Sicilië, 10 maanden per jaar kan worden geoogst.

Nunzio Agnello

"Op dit moment wordt de courgette geteeld in tunnels, kassen en in de volle grond, hoewel de laatstgenoemde methode sinds 2015 veel tegenslagen heeft gehad. Het New Delhi Virus heeft flink huisgehouden en ongeveer 60% van de oogst is hierdoor aangetast", zegt Nunzio Agnello, manager bij een gerenommeerd Siciliaans bedrijf. Om het tekort aan courgettes op te vangen, wordt er gezocht naar rassen die resistent zijn voor het virus.

Een kenmerk van de courgette is dat de markt behoorlijk kan fluctueren. "De markt is erg moeilijk te voorspellen omdat het gebukt gaan onder het virus en omdat het vatbaar is voor meteorologische omstandigheden. Als het bijvoorbeeld erg koud is, dan is het rendement van de oogst erg laag waardoor de prijzen stijgen. De courgette heeft binnen een paar weken in hetzelfde seizoen veel prijsschommelingen gekend. In Ispica bijvoorbeeld lag de prijs begin september op €0,70 waarna het drastisch daalde naar €0,30", zegt Agnello.

Essentiële verpakking
"Veel supermarkten willen de verpakking, uit het oogpunt van kostenbesparing, tot een minimum reduceren. We proberen de verpakking dan ook terug te dringen tot de essentie zodat we het hele systeem ecologisch kunnen maken. We verpakken twee of drie courgettes met één stukje tape waarop alle essentiële informatie staat gedrukt", zegt Agnello.


Essentiële verpakking

De hoop van de teler
"Als teler van groenten en fruit hoop ik dat er snel een oplossing wordt gevonden om het New Delhi Virus definitief uit te roeien. Daarnaast hoop ik dat de groothandelsmarkten de toegevoegde waarde van ons 'made in Italy' producten gaan inzien", concludeert Agnello.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven