Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FNLI: "Nederlanders eten ongemerkt gezonder"

De levensmiddelenindustrie en supermarkten zijn er wederom in geslaagd de receptuur van producten te veranderen, waardoor Nederlanders (ongemerkt) gezonder kunnen eten. Elk jaar worden er afspraken gemaakt –  in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling – over verlaging van suiker, zout en verzadigd vet. Een nieuw overzicht laat zien dat de maximumhoeveelheden voor zout, toegevoegde suikers en verzadigd vet tussen 2013 en 2017 zijn verlaagd en welke afspraken er voor de toekomst gemaakt zijn.

Voorbeelden van producten
Een van de producten waar goede resultaten zijn geboekt zijn zomergroenten en appelmoes. Zo bevatten diverse soorten appelmoes minder suiker en is de suiker helemaal verdwenen uit de zomergroenten in blik en pot, zoals broccoli of andijvie. Hamburgers, zowel rauw als gegaard, bevatten tenminste 10% minder zout. Ook kant-en-klare maaltijden, saucijzenbroodjes, chips, brood, vleeswaren en kaas bevatten substantieel minder zout. Dit jaar gaan supermarkten en industrie verder met de rest van het assortiment. Inmiddels zijn er in 2018 al afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en hartige diepvriessnacks. Gedurende de rest van het jaar werken we nog aan zoutvermindering in pizza’s alsmede suikervermindering in zuivel en salades, zoals salades voor op brood en hummus. Ook sauzen komen aan bod.

Bedrijven doen er een schepje bovenop 
Ook buiten het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn fabrikanten en supermarkten actief aan de slag gegaan met de herformulering van hun producten. Door in het akkoord gezamenlijk op te trekken, wordt het voor bedrijven gemakkelijker om ook individueel stappen te zetten. De levensmiddelenindustrie is zich bewust van haar aandeel in het dagelijkse voedingspatroon van mensen en zet zich volop in voor een gezonder aanbod.

Marian Geluk, directeur FNLI: “Met gezamenlijke afspraken om producten te verbeteren zetten wij grote stappen in het hele schap waardoor de bodem omhoog gaat, en ik ben trots op onze koplopers die daar nog een spreekwoordelijk schepje bovenop doen. En we blijven doorgaan, want het kan nog beter.”

Marc Jansen, directeur CBL, vindt dat aandacht voor gezond eten heel belangrijk is. “In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling werken wij al jaren aan suiker- en zoutreductie. In 16 productcategorieën zijn inmiddels afspraken gemaakt, zoals kant-en-klaar maaltijden, hartige broodjes en vleeswaren en op dit moment werken we aan drie nieuwe afspraken. Deze gaan door het hele assortiment heen.”

Samen stappen zetten 
Herformulering is één van de instrumenten om consumenten te helpen ongemerkt gezonder te eten. Een complex probleem als overgewicht, vraagt om een brede integrale aanpak. Dat kunnen we niet alleen, we zijn dan ook blij om met andere maatschappelijke partners en de overheid aan tafel te zitten om te werken aan het Preventieakkoord.

Voor meer informatie:
FNLI
Kantoorgebouw de Haagsche Zwaan
Schenkkade 50 – etage 13
2595 AR Den Haag
T: +31 (0)70 336 51 50
E: info@fnli.nl
W: www.fnli.nl

Publicatiedatum: