Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Test helpt basisscholen met eet- en beweegbeleid

Het Voedingscentrum lanceert op 30 oktober de online test ‘Gezonde Basis (op) School’ voor het basisonderwijs. Deze test geeft inzicht in het eet- een beweegbeleid van de school. Op basis van de testuitslag krijgen basisscholen advies en worden ze geïnspireerd om van gezond eten en veel bewegen vaste waarden te maken voor leerlingen.

De test ‘Gezonde Basis(op)School’ is een gezamenlijk initiatief van het Voedingscentrum, NISB en de Hartstichting. Alle basisscholen in Nederland ontvangen deze week een inspirerend minimagazine over eten en bewegen op school, met daarin een verwijzing naar de online test.Over de test

Met de online test op www.voedingscentrum.nl/gezondebasisopschool brengt de school aan de hand van een aantal vragen het huidige eet- en beweegbeleid in kaart. Vervolgens krijgen scholen concrete, haalbare adviezen om dit beleid te verbeteren. De test helpt scholen die al goed op weg zijn met hun eet- en beweegbeleid om in aanmerking te komen voor de themacertificaten ‘ Voeding en Mondgezondheid’ en ‘Bewegen’ van het Vignet Gezonde School. Lees meer hierover op www.gezondeschool.nl

Eet- en beweegbeleid in de praktijk
Een goed eet- en beweegbeleid op school zorgt dat leerlingen meekrijgen wat het betekent om goed voor zichzelf te zorgen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat de school vanuit haar beleid het eten van basisproducten uit de Schijf van Vijf (groente, fruit en brood) tijdens de lunch stimuleert en er veel aandacht voor sport en spel is. Ook kunnen scholen bewust kiezen voor een lespakket zoals Lekker Fit! of Smaaklessen. Een ander voorbeeld is de regel: alleen fruit en groente voor het tienuurtje. Hiermee vermijd je dat kinderen onderling elkaar aftroeven met koek en snoep en het helpt discussies te voorkomen over wat nu wel en geen goede keuzes zijn.

Gezonde omgeving voor kinderen

Aandacht voor gezond leven, de herkomst van eten en sport en spel passen bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Als leerlingen thuis én op school meekrijgen dat gezond en lekker prima samengaan, wordt het later bovendien gemakkelijker om de gezonde keuze te maken. Dat kan ook bijdragen aan het terugdringen van welvaartsziektes zoals overgewicht. Met ‘Gezonde Basis(op)School’ zetten scholen een belangrijke stap hierin!
Publicatiedatum: