Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uit Namibië

Termietenpaddenstoelen en truffels

De Namibische keuken heeft veel delicatessen te bieden: langoesten, verschillende zeevissen en oesters. Maar met name ook twee paddenstoelensoorten: termietenpaddenstoelen en Kalahari truffels. Termieten- paddenstoelen zie je het meest. Deze worden aan het begin van de hoofdregentijd (vanaf januari tot ongeveer eind februari) veelvuldig op straat aangeboden. Veel restaurants in Namibië hebben de termietenpaddenstoelen ook als seizoensspecialiteit op hun menukaart staan. Tot nu toe is het echter nog niet gelukt om termietenpaddenstoelen of Kalahari truffels te telen. 
 
Termieten-paddenstoelen (Termitomyces) schieten na de eerste doordringende regen uit de grond aan de voet van normaal steenharde, hoge termietenheuvels. In Namibië kan de termietenpaddenstoel ongeveer zo groot worden als een soepbord. In West-Afrika zijn er echter ook termietenpaddenstoelen met een kap van één meter doorsnee. Termietenpaddenstoelen zijn voedzaam en smaken erg goed. Om ze te bereiden, trekt men de buitenste huid weg, snijdt men de paddenstoelen in stukken, smoort ze met uien en een beetje knoflook in boter, voegt men hier eventueel nog een beetje room aan toe en bestrooit men ze met peterselie. De dikke stelen zijn ook eetbaar. De lange dunne stelen daarentegen zijn erg hard en niet lekker om op te eten. De kappen van de paddenstoelen kunnen ook goed gepaneerd worden. Gedroogd zijn de paddenstoelen geschikt voor het kruiden van sauzen en soepen.
 
In tegenstelling tot termietenpaddenstoelen groeien Kalahari truffels verborgen onder de grond. Ze gedijen alleen in diepe zandgrond in het Oosten en Noorden van Namibië na rijkelijke en late regenval. Daarom komen ze in sommige jaren bijna helemaal niet voor en worden ze in andere jaren vanaf eind maart tot begin juni in grotere hoeveelheden aangeboden. Ze zien er uit als zanderige, iets knobbelige aardappelen. De Kalahari truffel kan op veel manieren bereid worden. Eerst wast men het zand eraf en verwijdert men de schil, daarna kan de truffel in z'n geheel 5 minuten gekookt worden. Als je hem vervolgens met een beetje zout en boter opeet, is hij een ware delicatesse. Men kan hem echter bijvoorbeeld ook in dikke schijfjes grillen of fijngesneden met fijn gehakte uien in boter stoven: ideaal als bijgerecht bij vleesgerechten of bij aardappelen. Truffels passen ook goed bij roerei, omeletten en vergelijkbare eiergerechten.
 

 
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer