Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoogwaardig veevoeder gemaakt van paprikaresten

Paprika’s zitten boordevol koolhydraten, suikers en waardevolle micronutriënten als kleurstoffen, vitaminen en antioxidanten. Tijdens en na afloop van de teelt ontstaat restmateriaal met interessante stoffen, die vooralsnog veelal onbenut blijven. Een nieuwe haalbaarheidsstudie belicht de kansen voor belangrijke plantenstoffen uit paprika’s, die interessant kunnen zijn voor hoogwaardig veevoeder.

“In de paprikateelt komen behoorlijk veel reststromen vrij. Denk bijvoorbeeld aan het loof en de uitgeselecteerde vruchten met een smetje – een deuk of een kras. De teelt vindt doorgaans plaats tussen februari en november. In die periode en vooral aan het einde van de teelt als de planten in de kas worden geruimd, zijn er zijstromen, die tot op heden nog naar compostboeren gaan. Niet zelden moeten telers betalen om de resten kwijt te kunnen”, zegt Alex Fitié, directeur van Feed Innovation Services (FIS).

Beschikbaarheid

Volgens Fitié duurt het niet lang meer, voordat er manieren zijn gevonden om het plantaardig restmateriaal tot waarde te brengen. In dat geval is de verwerking geen enorme kostenpost meer, maar levert het ‘afval’ zelfs iets op. “De beschikbaarheid voor veevoeder valt of staat met het vernuft van mensen zoals wij en die van onze partners Van Ruijven en Duynie. Voor de Nederlandse tuinbouw is dit een redelijk uniek project”, aldus de FIS-directeur, die met de twee genoemde partijen aan de haalbaarheidsstudie werkt. Die studieperiode bestrijkt exact één jaar.

“Wij proberen een beeld te krijgen van de inhoudsstoffen uit reststromen. We bekijken in welk tempo de stoffen zich aanbieden en uiteraard ook in welke hoeveelheden. Aan de andere kant van de markt, die van de afnemers, onderzoeken we voor welke dieren – varkens, legkippen of melkkoeien – de nutriënten waardevol zijn. Daarna wordt de studie praktisch en belichten we de mechanische verwerking, waaronder de behandeling (het vermalen en vermengen van het product, red.) en het transport.”

Afbreekbaar bindmateriaal

Een extra aandachtspunt in de haalbaarheidsstudie, die in opdracht van het Kenniscentrum Plantenstoffen wordt uitgevoerd, is de ontwikkeling van afbreekbaar bindmateriaal. Als er slimme verteringstechnieken ontstaan voor het touw waarmee de plant wordt geleid, vereenvoudigt dat het proces. Aan het einde van de teelt, als de ondernemer de planten uit de kas verwijdert, hoeft het afbreekbare bindmateriaal immers niet eerst gescheiden te worden van het restproduct. Dat scheelt tijd, energie en geld.

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer