Er staan een aantal prioriteiten bovenaan de lijst voor vers gesneden producten, die direct invloed zouden kunnen hebben op consumenten. Een daarvan is natuurlijk veiligheid, niet alleen met betrekking tot microbiële infectie, maar ook tot alle andere mogelijke verontreinigingen, zowel door menselijke of natuurlijke oorzaken. Ten tweede natuurlijk kwaliteit, zeker gezien de verwachtingen van consumenten die een relatief hoge prijs betalen voor verse groenten of fruit met een hoog gemaksgehalte. Er moet aan die verwachtingen voldaan worden op het gebied van smaak en kwaliteit. Een kant en klaarproduct wordt meestal gekocht op basis van uiterlijk, vooral als het wordt verpakt in doorzichtig folie. De tevredenheid van consumenten echter, in termen van kenmerken zoals aroma, stevigheid en smaak) heeft een sterke invloed op latere aankopen.
Het nastreven van kwaliteit en voedselveiligheid in kant en klare vers gesneden groenten en fruit moet een belangrijke doelstelling zijn van onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's. Wetenschappelijk bewijs moet dienen als basis voor het verhogen van kwaliteit en veiligheid. Exploitanten en met name kleine en middelgrote bedrijven kunnen hierdoor beter identificeren waar verbeteringen in de keten mogelijk zijn. Daarmee kunnen ze enerzijds de publieke gezondheidsrisico's aanpakken en aan de andere kant de verwerkingsmethodes, die de houdbaarheid kunnen verbeteren.
Gezien de stand van zaken van onderzoek en ontwikkeling op dit gebied is er een sterke behoefte aan voorspellende methoden met betrekking tot microbiële groei. Bovendien zou de sector allerlei tools kunnen exploiteren, die het makkelijker maken tot de beste keuzes te komen wat betreft productie- en verwerkingsopties (diagnostische kits, besluitvormingsondersteunende tools, online proces controleapparaten). Al deze vormen van innovatie zouden kunnen helpen een efficiënter managementsysteem voor de kwaliteit en veiligheid op te zetten.
Als antwoord op deze behoeften heeft het QUAFETY-project de volgende doelstellingen opgezet:
- om de sector beter te voorzien van diagnostische materialen voor de evaluatie van microbiële verontreiniging en de bepaling van houdbaarheid;
- om bruikbare tools voor procescontrole te verstrekken aan de AGF-verwerkingssector op basis van metingen, gericht op de uiteindelijke kwaliteit van het product;
- om de bedrijven te voorzien van besluitvormingsondersteunende tools op kritieke punten van de productverwerking, van selectie vuil product tot economische strategische planning; en om verwerkingstechnieken te optimaliseren, om zo kwaliteit en veiligheid te verbeteren;
- om, gericht op kwaliteit en veiligheid, procesinnovaties te ontwikkelen en uit te voeren;
- om reacties van consumenten (op veiligheid en kwaliteit) in overweging te nemen om de impact op markten en winstgevendheid te evalueren;
- om een effectiever en efficiënter kwaliteits-/veiligheidsmanagementsysteem te ontwerpen voor de kant en klaarsector;
- om alle innovatieve producten van dit voorstel op een moderne en efficiënte manier te verspreiden.