Italië: R&D nodig voor problemen in de bewerkte AGF-sector
Wat zijn de kritieke problemen voor een winstgevende samenwerking van La Linea Verde tussen de onderneming en universitair onderzoek?
De laatste jaren konden we door de samenwerking tussen universiteit en onderneming verschillende belangrijke kwesties te boven komen, die de houdbaarheid van product en assortiment beperkten. Het bruinkleuringsprobleem van gesneden jonge slablaadjes kan als opgelost worden beschouwd; een voorbeeld van hoe de verwerkingsautomatisering heeft geleid tot verbetering van de productkwaliteit.
‘La Linea Verde’ heeft gewerkt aan de effectiviteit van elke verwerkingsfase. Het aantal wasbeurten, de benodigde hoeveelheid water voor een schoon en veilig product (het bedrijf vermindert de microbiële belasting van groenten door zes wasbeurten), het drogen van groenten na het wassen (het bedrijf maakt gebruik van zowel de spinner als airforce tunnel), de verpakking in een aangepaste atmosfeer door het mengen van verschillende zuurstof- en kooldioxideconcentraties, al deze aspecten worden automatisch gecontroleerd door een computer.
"Per groentesoort zijn de aspecten onderzocht, qua structurele kenmerken en fysiologische reactie op de verwerking. Het bedrijf heeft verschillende verwerkingswijzen verleend aan verschillende soorten sla, die bijvoorbeeld kunnen verschillen in droogtechniek. Gedurende de laatste jaren heeft het bedrijf geïnvesteerd in de verwerkingsautomatisering en werkt het aan de ontwikkeling en verbetering van software voor een betere controle van de verwerking en constante kwaliteit en veiligheid."
Welke vooruitgangen heeft het bedrijf geboekt in het verbeteren van productveiligheid?
Op dit moment is het bedrijf bezig om de sorteer- en schoonmaakactiviteiten te verbeteren, waarin vreemde voorwerpen worden verwijderd. Deze operaties worden deels geautomatiseerd; de eerste productselectie wordt met de hand gedaan en bij de verwerking staan er elektronische apparaten, zoals optische systemen en metaaldetectoren, die de vreemde voorwerpen identificeren en de verwerking stoppen tot het probleem is opgelost. Het bedrijf investeert nu in personeelsopleiding, waarbij alle exploitanten (van land tot transport) betrokken zijn. In het veld helpen de agronomen de telers om zowel de goede landbouwpraktijken als hygiënepraktijken te volgen en om het risico van verontreiniging van grondstoffen te verminderen. In de verwerkingsfabriek zijn de exploitanten steeds op de hoogte van kritieke problemen en risico’s, die kunnen optreden tijdens de verwerking.
Wat zijn de operationele, technologische en economische redenen die de ontwikkeling van het bewerkte fruit hebben beperkt in vergelijking met de bewerkte bladgroenten?
In Italië is de keten van bewerkt fruit nog niet zo ver als in andere Europese landen. De keten van vers gesneden bladgroenten heeft namelijk een waarde van 775 miljoen euro bereikt op de nationale detailhandelmarkt, terwijl die van het fruit nauwelijks de 15 miljoen euro heeft bereikt.
De kritieke problemen van de bewerkte keten zijn de volgende twee: Ten eerste is fruit gevoeliger dan bladgroenten en vatbaarder voor mechanische verwondingen bij het wassen en snijden. Bovendien beperkt het hoge suikergehalte en de hoge gevoeligheid voor plotselinge temperatuursverandering de houdbaarheid van fruit. Het tweede kritische punt betreft de keten; er zijn niet veel ervaren telers die kunnen voldoen aan de technologische verzoeken van de bewerktefruitsector. Rijpheid bij de oogst, stevigheid en grootte zijn de belangrijkste parameters voor een optimale vrucht voor de bewerkte keten.
Meer informatie:
www.lalineaverde.it
www.dimmidisi.it
AGF.nl en Freshplaza.nl zijn mediapartners van het QUAFETY-project. Binnenkort is deze informatie nog na te lezen op www.quafety.eu