India blijft achter bij China qua productie en verwerking
In termen van opbrengst per hectare is het verschil tussen de twee opvallend. In 2007 produceerde China 96,5 miljoen ton fruit op 10 miljoen hectare en 583 miljoen ton groenten op 18 miljoen hectare. In 2010-2011 werd er in India 218,2 miljoen hectare gebruikt om bijna 240 miljoen ton groenten en fruit te produceren.
"Ja, we liggen in veel (landbouw)opzichten achter op China, maar we zijn wel van ongeveer tien gewassen 's werelds tweede of derde grootste producent. Dit betekent dat er heel veel ruimte is voor verbetering", aldus Amrik Singh Sidhu, directeur van het Indian Institute of Horticulture Research in Bangalore.
De tuinbouwproductie in India wordt uitgevoerd op kleine schaal en genereert lage opbrengsten en hoge verliezen. Dit vaak als gevolg van het gebruik van verouderde systemen. Een recente studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat India slechts 2% van zijn landbouwproductie opslaat in geconditioneerde omstandigheden. Ter vergelijking: China sloeg 15% op, terwijl de Verenigde Staten en Europa ongeveer 85% opsloegen. Voor maar 10% van India's productie zijn er voldoende koelfaciliteiten beschikbaar.
Jaarlijks wordt er tussen de 30 en 40% van de productie verspild, wat niet verrassend is als er rekening wordt gehouden met een kloof van 25 miljoen ton tussen de vraag naar koudeopslag en de beschikbaarheid.
De verwerkingsindustrie verliest ook: terwijl China in 2009 ongeveer 30 procent van de groenten en fruit verwerkte, stelt de Indiase voedingsverwerkingsindustrie zich het doel zijn verwerking te verhogen van zes procent tot twintig procent in 2015. De Indiase voedingsverwerkingsindustrie ter waarde van $70 miljard wordt gedomineerd door kleine en middelgrote ondernemingen, die niet over de capaciteit beschikken voor een grootschalige groente- en fruitverwerking.
Source: www.business-standard.com