Smaakmodel tomaat mogelijk gebruikt voor ontwikkeling smaakmodel meloen
Het smaakmodel voor tomaat maakt gebruik van een reeks berekeningen, waarmee de smaak van tomaat op basis van onder andere brixgehalte, sappercentage en een meting van de textuur wordt voorspeld. Volgens smaakspecialist Wouter Verkerke is deze kwantitatieve benadering bij de eerste screening van nieuwe lijnen sneller en goedkoper dan een beoordeling door een smaakpanel. De onderzoeker stelt dat het mogelijk is om de principes van het smaakmodel tomaat te gebruiken zijn om smaakmodellen voor andere producten te ontwikkelen.
Verkerke wil starten met een smaakmodel voor galameloenen en werkt daarom samen met meloenspecialist HillFresh aan het tot stand komen van een consortium met zaadbedrijven, telers en retail. Op de Fruit Logistica hebben onderzoekers, veredelaars en verschillende ketenpartners gediscussieerd over kwaliteit en smaak bij meloen en over mogelijkheden deze bij nieuwe lijnen in de veredeling in een vroeg stadium te voorspellen met een model.
bron: Wageningen UR Glastuinbouw