Automatische beoordeling kwaliteit champignons
Een belangrijk kwaliteitsaspect van champignons betreft de kleurdegradatie. Op dit moment wordt deze 'op het oog' beoordeeld: Er is geen objectieve methode beschikbaar om de kleur te beoordelen. Dit speelt ook bij versneden champignons. Een probleem bij versneden champignons is bovendien dat de champignons veel contrast vertonen, waardoor het moeilijk is om een specifiek oordeel te vellen over afzonderlijke delen van de champignon. De beoordelingsmethodiek, die Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkeld heeft, is geïnspireerd op 'het oog' van de expert. Door deze meting te automatiseren, is deze nu op hetzelfde niveau objectiever en stabieler en kan de methode bovendien op veel grotere dataseries worden toegepast.
De bedrijven CNC en de Lutèce gaven de opdracht om de meetmethode ook voor gesneden champignons toepasbaar te maken. Tijdens een tweedaagse meetsessie zijn op het mobiele meetsysteem van Wageningen UR Food & Biobased Research gesneden champignons via de kleur gekalibreerde objectieve methode hoge kwaliteit foto's vastgelegd. Hierbij is uitgegaan van de bestaande software op het mobiele kleurmeetsysteem voor hele champignons, zodat dit op semi-automatische wijze toepasbaar was voor het meten van gesneden champignons.
Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research