Santee is een super sprouting broccoli
Glucosinolaten vormen een groep plantverbindingen, die aanwezig zijn in koolgewassen en worden in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende vormen van kanker bij mensen die deze groenten regelmatig eten. Studies hebben aangetoond dat zij ook een antimicrobiële werking hebben.
Purple sprouting broccoli heeft een hoger glucosinolaatgehalte (in het bijzonder de verbinding iberin) dan dat van gewone broccoli. Uitgebreide testen hebben aangetoond dat, hoewel het glucisinolaatgehalte per seizoen, klimaat en oogstdatum kan variëren, het in Santee purple sprouting broccoli consequent hoger ligt dan in conventionele groene broccolirassen. Het belangrijkste glucosinolaat in broccolirassen is sulforafaan. Een studie aan het Institute of Food Research in het Verenigd Koninkrijk heeft echter aangetoond dat iberin gelijkwaardige gezondheidsvoordelen heeft als sulforafaan.
Santee purple sprouting broccoli bevat ongeveer tien keer zo veel glucosinolaten als andere broccolirassen en dat heeft geen negatieve effecten op de smaak, zoals dat bij sommige koolsoorten wel kan voorkomen. "Hij smaakt lekker zoet, zoals de beste sprouting broccoli", zegt veredelaar Sue Kennedy van Elsoms Seeds Ltd. "Het is een misvatting dat glucosinolaten een bittere smaak geven en hoewel dit voor sommige verbindingen inderdaad zo is, is dat bij iberin in Purple sprouting broccoli niet het geval.”
Het afgelopen jaar is de verkoop van Purple sprouting broccoli in Europa gestaag gestegen en de opname van Santee volgt deze trend. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld hebben telers hard gewerkt om de teelt te verbeteren en de productieperiode te verlengen, terwijl de Europese productie kan voldoen aan de jaarronde vraag. De interesse in Santee blijft groeien en er is voldoende zaad beschikbaar.
Bejo Zaden is goed op de hoogte van de voedingsstoffengehaltes en de gezondheidsvoordelen van andere gewassen in haar assortiment. Bejo Zaden is dan ook volop bezig om via conventionele veredelingstechnieken de gezondheidsvoordelen voor de consument te maximaliseren. Een aantal nieuwe sprouting broccolilijnen met een hoog glucosinolaatgehalte zijn in het veredelingsprogramma opgenomen. Daarnaast heeft Bejo caroteen- en luteïnegehalte in wortels onderzocht en zijn de voedingsstoffengehaltes in nieuwe ui- en rode bietrassen bepaald.
Bezoek voor meer informatie over Santee en andere gezonde groentelijnen van Bejo Zaden van 8 tot en met 10 februari stand B-13 in hal 1.2 op de Fruit Logistica in Berlijn (www.fruitlogistica.com). Op 10 februari zal bovendien de winnaar van de Innovation Award bekend worden gemaakt.