Eerste lustrum Zomer Food Processing Consultancy
Hij ontdekte hoe interessant het is om te zien hoe vooruitstrevend Nederland is als het gaat om 'convenience food'. De Nederlandse branche is duidelijk een trendsetter. Elders in Europa worden de ontwikkelingen nauwgezet gevolgd. De sector ontwikkelde zich in 2007, vooral in Oost Europa erg snel. Het was daar 'booming business'. Echter de financiële crisis heeft er ook hier wel voor gezorgd dat door veel bedrijven ‘de rem er op werd gezet'. "Desondanks zijn er toch nog een redelijk aantal bedrijven met een vooruitstrevende blik: Zij tonen lef en gaan door met investeren in het toevoegen van waarde in de keten. En juist nu, nu het weer enigszins aantrekt, hebben zij daar profijt van", zegt Wim.
De vraag van de hedendaagse consument naar convenience zal alleen nog maar toenemen. Wim Zomer heeft projecten gedraaid in Rusland, Egypte, Oekraïne, Georgië en Turkije. Zo heeft hij in Rusland bedrijven geadviseerd, waarbij het er vooral om ging om technologisch en organisatorische veranderingen door te voeren. Voor de Wereldbank heeft hij de Supply Chain van groenten en fruit in Oekraïne doorgelicht als een beoordeling van een project dat daar inmiddels 3 jaar door de Wereldbank werd uitgevoerd en gericht was op het verhogen van de efficiency in de keten.
Momenteel is hij betrokken bij 3 projecten: In Amsterdam adviseert hij Vroegop Windig bij de groente-snij activiteiten, die zij nu inmiddels een jaar, met succes, ontplooien.
In Denemarken begeleidt hij een organisatie, die vooral actief is in het bewerken van groente voor de foodservice markt. Een sterk groeiend markt segment. Naast organisatorisch advies wordt momenteel gewerkt aan het verhogen van kennis en ervaring van de medewerkers.
En in Finland opent een van zijn klanten binnenkort een gloednieuwe productielocatie voor groentebewerking, die mede dankzij zijn advies tot stand is gekomen. Eerst werd hij gevraagd om de organisatie door te lichten, aanpassingen door te voeren en de efficiency te verhogen, waarna het bedrijf klaar was voor een investering in de bouw van een nieuwe fabriek van 4.000 m2. Finland is daarmee in 1 klap een moderne, efficiënte productielocatie rijker. En de organisatie is klaar voor de toekomst en bezig met het verder vergroten van het marktaandeel. De Finse consument heeft steeds meer vraag naar het gemak van vers gesneden groenten.
Naast dit soort adviezen is Wim Zomer ook actief met organisatieadvies, gericht op het verbeteren van de collectieve prestatie van organisaties, daarbij ook oog hebbend voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers in de vorm van begeleiding en coaching (performance management). Hij heeft zodoende een goede positie verworven als een allround, senior adviseur met een ruime expertise en ervaring in de sector.
Het meest uitdagend in de periode was voor hem de kennismaking met veel andere culturen en om binnen die culturen het voor elkaar te krijgen dat mensen beter gingen samenwerken met als resultaat hogere kwaliteit, productie-efficiency en winstgevendheid.
Voor meer informatie: Wim Zomer, 0653792791.