Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse kunstmestproducent K+S koopt kaliummijnen

Het Duitse K+S, Europa’s grootste meststoffenproducent, gaat het Canadese Potash One, niet te verwarren met de grootste meststoffenproducent ter wereld PotashCorp, overnemen voor ongeveer 311 miljoen euro. K+S krijgt hierdoor toegang tot meer grondstoffen voor kunstmest, wat nodig was om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

K+S betaalt 4,5 dollar per aandeel. Dat is 24 procent meer dan de prijs waarmee het bedrijf op 19 november afsloot. Door slinkende grondstoffen en fabrieken die bijna aan hun maximum zitten, was de druk op K+S groot. Om aan de groeiende vraag te voldoen, zat er voor de kunstmestproducent niks anders op dan op zoek te gaan naar nieuwe grondstoffen.

Dankzij de overname krijgt K+S toegang tot ruime voorraden in Canada, waaronder ook het Legacy-project, een veld waar naar alle waarschijnlijkheid 2,7 miljoen ton kaliumchloride per jaar gewonnen kan worden. "De nieuwe voorraad kalium gaan er samen met onze bestaande kaliummijnen voor zorgen dat we internationaal kunnen blijven concurreren", zegt K+S bestuursvoorzitter Norbert Steiner.

Reeds in 2007 liet Steiner weten dat K+S behoefte had aan nieuwe grondstoffen. Twee jaar later nam het bedrijf Dow Chemical Co’s Morton over en werd daarmee 's werelds grootste aanbieder van zout. Steiner nam pas de beslissing om Potash One over te nemen nadat een deal met EuroChem Mineral en Co om een kaliummijn te openen in Rusland misliep. Ook het plan om een staatsmijn te heropenen in Oost-Duitsland liep op niks uit.

De druk om meer te produceren neemt nog steeds toe, doordat de goedlopende kaliummarkt kapers aantrekt. Dat zijn veelal mijnbedrijven die genoeg geld hebben om kaliumreserves te creëren. Zo werd onlangs bekend dat Vale SA, 's werelds grootste leverancier van ijzererts, 4,5 miljard dollar pompt in een kaliummijn in Argentinië.

bron Boerenbusiness.nl
Publicatiedatum: