Tholen – Alweer 31 jaar geleden begon Dirk Willaert met het telen van vleestomaten. Zijn ouders hadden een tuinbouwachtergrond en dus was het niet vreemd dat hij zelf in 1987 met Solani in Moerzeke ook een bedrijf startte. In de loop van de tijd groeide zijn kas van 0,5 hectare door tot 2 hectare. In 2010 werd vervolgens in Sint-Gillis-Waas samen met een collega teler ook een tweede bedrijf gebouwd van 7,5 hectare om vleestomaten te telen. Voor dat bedrijf, Tom@, werd onlangs een nieuwe kas opgeleverd van nog eens 5 hectare. Niet om nog meer vleestomaten te telen, maar voor de teelt van twee verschillende rassen cherrytomaten.

 
Foto Havecon: In week 31 gingen de planten de kas in.
 

De bouw van de kas begon in februari en ondanks de gebruikelijke bouwperikelen konden afgelopen week de eerste planten de kas in. Dirk, sinds vorig jaar alleen eigenaar: "Ik verwacht de eerste oogst midden september. De derde tros bloeit op dit moment al, het gaat hard! Wij telen door tot nieuwjaar. Dan gaan er nieuwe planten in en is de verwachting dat we vanaf maart weer door kunnen gaan met oogsten."

 
Foto Havecon: In week 32 al bloei in de derde tros.
 

De nieuwe kas verschilt niet veel van de kas van 7,5 hectare die in 2010 al werd gebouwd. Dirk: "Eigenlijk is het enige verschil de beglazing. Op de nieuwe kas hebben we nu diffuus glas met een AR-coating zitten. De verwachting is dat we met dit glas een meerproductie kunnen noteren."

 
Foto Alweco: Halverwege juli kon het schermdoek gemonteerd gaan worden.
 
De keuze voor cherrytomaten had deels een praktische reden. Dirk: "De capaciteit van onze sorteermachine was misschien net iets te krap voor nog eens 5 hectare vleestomaten en zou dan nog een paar aanpassingen vragen, maar het is tevens ook een keuze omwille van risicospreiding."
 
De sorteermachine
 
De cherrytomaten worden geteeld voor Stoffels Tomaten. 2,5 hectare van het ras Rivolo en 2,5 hectare van het ras Sunstream. De tomaten worden opgehaald en afgezet via Stoffels. Voor de afzet van de vleestomaten, met als hoofdras Rebelski, kan Dirk rekenen op BelOrta. Dirk: "De cherrytomaten gaan veel via contracten en zijn daardoor redelijk prijsvast. Eigenlijk komen dit jaar de vleestomaten er nog het beste uit in vergelijking met de andere segmenten, maar hopen toch dat het najaar een betere prijsvorming brengt. Veel vleestomaten gaan via BelOrta naar Duitsland en Engeland. Dat zijn de belangrijkste afnemers."
 

In september staat nog de bouw van de nieuwe warmtekrachtkoppeling gepland. "Hier hebben we opnieuw gekozen voor een Rolls Royce die de komende wintermaanden de serres gaat verwarmen en de planten van de nodige CO2 zal voorzien."

Voor meer informatie:
Tom@
Dirk Willaert
dirk@tomwatt.be