Ontwerp gekwalificeerd als BREEAM Outstanding met 5 sterren

Nijssen realiseert nieuwbouw koelinstallatie voor Van Gelder

Nijssen realiseert in 2018 een veelzijdige koelinstallatie voor AGF-specialist Van Gelder in Ridderkerk. Het nieuwe pand krijgt geen gasaansluiting en wordt volledig verwarmd via de energiezuinige en milieuvriendelijke installatie van Nijssen. Bij dit pand langs de A15/A16 staat duurzaamheid centraal, in de locatiekeuze en het ontwerp. Onlangs heeft het pand van de BREEAM-assessor de kwalificatie Outstanding (5 sterren) ontvangen. De productieruimtes zetten een nieuwe standaard in procesautomatisering in de gekoelde AGF.


Nijssen realiseert de koelinstallatie voor Van Gelder.

Van Gelder wil met deze nieuwbouw het centrum van educatie, beleving, innovatie en inspiratie op het gebied van vers worden. In het Experience Center staat beleving centraal met expositieruimte en een groentenkas van 1.600 m2 op het dak. De enorme glazen gevel maakt het Experience Center tot een fraai visitekaartje. Het betekent ook dat Van Gelder een fors grotere warmtevraag heeft dan veel andere productie- en expeditiecentra. En dat geeft het ontwerpteam van Nijssen de mogelijkheid om veel meer restwarmte uit de installatie te benutten.

Verregaande automatisering
In het nieuwe pand wordt het magazijnproces verregaand geautomatiseerd in samenwerking met Vanderlande. Door middel van een geavanceerd shuttlesysteem krijgt de operator de producten in kratten op de werkplek aangevoerd. Na het pickproces worden gereedgemaakte orders direct weer gekoeld opgeslagen en op het juiste moment automatisch voor verzending klaargezet bij het dock. Daarmee maakt Van Gelder een automatiseringsslag die in dit marktsegment absoluut vernieuwend is.

Warmte van het transportsysteem
De elektromotoren van het transportsysteem worden in het ontwerp meegenomen als extra warmtebron, die jaarrond warmte levert. Dit ondervangt een belangrijk probleem bij de benutting van restwarmte. In veel productiecentra is de meeste restwarmte beschikbaar in de zomermaanden, wanneer de koelinstallatie de meeste uren draait. De warmtevraag is dan juist minimaal, terwijl in de winter weinig koeling maar wel veel warmte nodig is. 

Natuurlijke koudemiddelen
Het ontwerpteam van Nijssen koos voor een gecombineerde NH3/CO2-pompinstallatie voor de koelcellen, expedities en werkruimtes. De rijpkamers, productkoelers en koudwaterbereiding worden gekoeld met water/propyleen/glycol om een betere regelbaarheid te realiseren. Koppeling aan de ammoniakafscheider zorgt dat zonder aanvullende energiekosten naar de gewenste temperatuur wordt teruggekoeld. De vriescel wordt geconditioneerd met een tweetraps CO2 DX-installatie.


Impressie van de nieuwbouw.

Hergebruik van restwarmte
Een van de compressoren wordt ingezet als warmtepomp. Restwarmte wordt ingezet voor hergebruik in het Experience Center, ontdooiing van luchtkoelers, vloerverwarming van de vriesruimte, verwarming van een opslagruimte voor verpakkingsmateriaal en het water voor de krattenwasinstallatie. 

Veelheid aan functies
Naast het shuttlemagazijn voor de krattenopslag is er een palletmagazijn met verschillende temperatuurzones. Het pand bevat daarnaast werkruimtes met een veelheid aan functies zoals bananenrijpkamers en opslag, een vriesruimte, een High Care ruimte, een warme keuken, een snijruimte van 15.000 m2 en een verpakkingsafdeling. Ook de technische ruimte wordt geconditioneerd om deze condensvrij te houden.

Overal de juiste condities
Het pand is ontworpen rond het logistieke proces en dat betekent een grote diversiteit aan ruimtes met een grote variatie aan temperaturen en functies, ook in aangrenzende ruimtes. Onze opdracht is om op elke plek de juiste condities aan te leveren. De verspringende halve verdiepingen zijn een uitdagende puzzel bij het leidingwerk. Conform de ISO-normen wordt onder het dak een extra technische vloer geplaatst waar de koelers en ventilatoren onder gemonteerd worden. Voor het wassen van producten leveren we ijswater, met opslag in buffervaten.

BREEAM Outstanding-eisen
Om te voldoen aan de BREEAM Outstanding-eisen is de koelinstallatie uitgerust met onder meer een spraycooler, een economiser en luchtgekoelde condensors met EC-ventilatoren. 
Alle luchtkoelers in de koel- en vriesruimtes zijn ook voorzien van EC-ventilatoren. In de ruimtes waar personeel werkzaam is, kunnen deze per zone individueel geregeld worden om het werkklimaat voor de personeelsleden te verbeteren. Met een warmtewiel wordt warmte teruggewonnen uit de ventilatielucht. De condities in alle ruimtes worden centraal geregeld met het in eigen huis ontwikkelde Nijssen Control systeem. 

Meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden (Nederland)
T: +31 (0) 71 – 521 62 14 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.