"„Sanering c.q. revitalisering moet plaatsvinden"

Start van het project 'Berliner Großmarkt van de toekomst'

De handelaren van de Großmarkt Berlijn zijn weer een stap dichterbij de 'herordening van de levensmiddelengroothandel in Berlijn'. Onlangs was er op het terrein van de Großmarkt een bijeenkomst tussen de onlangs opgerichte belangengemeenschap 'Interessengemeinschaft Lebensmittel- und Frischecluster Berlin' (IG LFC) en de leden van de economische commissie van het huis van afgevaardigden in Berlijn. Het gespreksonderwerp was de groothandel van de toekomst: "een levendig, modern marktterrein met een optimale infrastructuur'', zo vat directieassistent Aiko Karaschewitz de wensen samen.

Met grote belangstelling lieten de plaatselijke politici Frank-Christian Hansel, Marc Urbatsch, Frank Jahnke, Harald Gindra, Florian Swyter en Christian Buchholz (AfD) zich het terrein van de groothandel tonen. Volgens de plannen van de IG LFC moet hier in recht van opstal de groothandel van de toekomst ontwikkeld worden. Nu gaat het erom dat de ideeën en initiatieven die voorhanden zijn op elkaar af worden gestemd en dat de verdere aanpak gepland wordt.


Het terrein van 'Fruchthof Berlin' heeft een oppervlakte van circa 330.000 vierkante meter.

"Het is voor ons belangrijk dat er een sanering c.q. revitalisering van het groothandelsterrein plaatsvindt'', aldus Aiko Karaschewitz. Zo is de 'Fruchthofhalle' in 2007 sterk gemoderniseerd, maar een energetische sanering is nog niet gebeurd. "Ons doel is een fundamentele modernisering mogelijk te maken waarbij we als dienstverlener services zoals het accuverwisselstation en het afvaldepot centraliseren. Dat is ook gunstiger voor de leden.'' Momenteel bestaat de IG LFC vooral uit groenten- en fruithandelaren. Karaschewitz: "We zijn echter met velen in gesprek.''

Buiten het organisatorische deel is 'Fruchthof Berlin' al geschikt voor de toekomst en veelzijdig, benadrukt Karaschewitz. "Momenteel zijn we voor 100 procent verhuurd. De handelaren op ons terrein hebben zich grotendeels gespecialiseerd in productgroepen of bepaalde regio's zoals Italië, Griekenland en Turkije. Onze handelaren leveren vooral aan gastronomiebedrijven en die hebben zeker hier in Berlijn hoge eisen. We moeten deze grote verscheidenheid weerspiegelen.''

Het logo van de onlangs opgerichte belangengemeenschap

Volgende stap
Overeenstemming lijkt zelfs nog voor de zomerstop van 2018 mogelijk te zijn als alle betrokkenen op één lijn zitten. De volgende stap wordt op 11 december 2017 gezet, dan komen Peter Stäblein, directeur van de Großmarkt Berlijn, Max Köpke en Dieter Krauß, woordvoerders van de IG LFC, samen om de verdere aanpak af te stemmen. Daarnaast heeft de IG LFC de Großmarkt Berlin om ondersteuning gevraagd in het kader van een 'Due Diligence' voor 14 december 2017.

Op 1 augustus 2017 hebben meer dan honderd bedrijven die gevestigd zijn op het groothandelsterrein zich verenigd in de belangengemeenschap IG LFC Berlin. Zij willen de toekomst van de groothandel zelf in de hand nemen en streven naar recht van opstal om de groothandel van de toekomst te ontwikkelen.

Verdere informatie:
FRUCHTHOF BERLIN Verwaltungsgenossenschaft eG
Aiko Karaschewitz 
Beusselstraße 44 N-Q, 10553 Berlijn
Tel.: +49 30 395 50 07


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.