Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Trots op resultaat winterlichtkas"

Het eerste teeltjaar met komkommer aan de hogedraad in de Winterlichtkas is afgerond. Het laatste staartje van de teelt is er opvallend snel afgekomen met tot aan de laatste vruchten een erg mooie kwaliteit. Het resultaat stemt de onderzoekers met enkele ups en downs die je tijdens de teelt beleeft, zeker tevreden.277 vruchten met een totaal gewicht van 112 kg/m2 bij een energiegebruik van 21 m3/m2. Hierbij hebben ze dan wel een kleine 10 kg CO2 moeten inkopen. Metingen laten zien dat deze kas inderdaad 10% meer licht doorlaat dan een referentiekas met een 4 meter kap op een 8 meter tralie, gecoate onderbouw en standaard glas.

Tijdens de teelt zijn minimaal wekelijks gegevens over klimaat, gewas en energie uitgewisseld. "Je mag trots zijn op het resultaat", kregen de onderzoekers als reactie. Dat willen ze graag, maar ze weten dat het nog beter kan. Vandaar het onderstaande lijstje met verbeterpunten voor 2018:
  • We hebben het gewas te vaak moeten helpen in het voorjaar, zomer en vroege najaar door overdag te schermen, waarna alsnog het vochtdeficit (VD) omhoog vloog met slappe koppen tot gevolg. Hier speelt de hoge transmissie van de kas die tot veel zonne-energie leidt een grote rol. Dit terwijl de diffusiteit van het kasdek relatief laag is. Met een combinatie van verneveling en schermen verwachten we dit te kunnen ondervangen.
  • Trips gaf dit jaar bij de start grote problemen. Deze plaag moeten we komend jaar buiten de deur weten te houden.
  • Komend jaar moeten we beter sturen op de licht/temperatuursom en het verder op durven laten lopen van de temperatuur bij voldoende laag VD. Dat is vorig jaar bij de tweede teeltronde met komkommer in de 2SaveEnergy kas ook goed uitgepakt. Nu zijn we te vaak in een spagaat gekomen van koelen versus vocht waarbij het vocht verloor.
  • Inzetten van de luchtbehandelingskast tegen lage elektriciteitskosten op een minimumstand, om voor wat luchtbeweging te zorgen en daarbij lagere VD- niveaus tolereren.
Bron: Kas als Energiebron (Frank Kempkes)


Voor meer informatie:
Bom Group
Rob Grootscholten
Tel.nr. +31-174639423 (direct)
Mob.nr. +31-653713374
[email protected]
www.bomgroep.nl

Publicatiedatum: