Ronald de Vreede, Houweling Horticulture:

“Je laat je toch ook niet opereren op een vieze tafel?”

Tholen - Hoe schoner de kas, hoe beter de start van een nieuwe teelt. En daarom wil je de beste cleaner gebruiken die er is. We spraken met Ronald de Vreede van Houweling Horticulture B.V., leverancier van Flusol Forte, Eco Forte en Topcleaner. Ronald: "Flusol Forte is het beste schoonmaakmiddel. Indien je hier vanwege eventuele dampwerking niet mee uit de voeten kunt, kun je schakelen naar één van de andere cleaners." Gert-Jan van Hattem, eigenaar van Sproeibedrijf van Hattem, pleit ook voor het gebruik van Flusol Forte. "Dit is het goedkoopst, werkt het best en is als je het op de goede manier gebruikt, ook nog eens het minst schadelijk voor het milieu." Professionaliteit
Ronald: "Flusol Forte is een prima product om mee te werken. De Nederlandse teelt kan nou eenmaal niet zonder chemie. Je moet gewoon weten waar je mee bezig bent." Ook Gert-Jan benadrukt het belang van professionaliteit. "Flusol Forte is een zwaar etsend middel. Dit betekent dat het glas weker en ruwer maakt. Daarom moet je het, voor het droog wordt, goed afspoelen. Als je dit zelf met een tuinslangetje gaat doen, is dat vragen om problemen. Met onze pompen verspuiten wij 170 liter per minuut. Kijk, dán gebruik je water. Uiteindelijk wint automatisering alles." Ook bij de andere middelen is goed afspoelen extreem belangrijk. Gert-Jan: "Van andere cleaners is bekend dat overgebleven zouten de teelt zouden kunnen beschadigen."


Eén van de spuitmachines van Sproeibedrijf Van Hattem

Dosering
Gert-Jan: "Met een wateroplossing waaraan 2% Flusol Forte is toegevoegd, krijg je de kas brandschoon. Van Eco Forte heb je voor hetzelfde resultaat een veel zwaardere dosering nodig. Eigenlijk is dit niet te doen."

Indianenverhalen
Je gaat je bijna afvragen waarom er nog telers zijn die andere cleaners dan Fusol Forte gebruiken. Gert-Jan: "Over Flusol Forte gaan allerlei indianenverhalen rond. Bijvoorbeeld dat het glas er elk jaar dunner van wordt. Dit zou betekenen dat kassen na 15 jaar in kunnen storten. Onzin. Ik sta regelmatig in kassen waar al 25 jaar met Flusol Forte wordt gewerkt." Ronald: "Flusol Forte kun je alleen gebruiken als de kas helemaal leeg is. Door de dampwerking kunnen gewassen die er nog staan anders beschadigen. Ook als je buurman een kas vol fresia's of andere bolgewassen heeft, moet je geen Flusol Forte gebruiken. Bolgewassen zijn extreem gevoelig voor dampwerking. Eco Forte en of Topcleaner zijn dan goede alternatieven." 
Milieukeur
Topcleaner en Eco Forte worden met name gebruikt door telers die onder Milieukeur vallen. Ronald: "Flusol Forte voldoet niet aan de regels die door Milieukeur worden opgelegd. Een Eco Forte of Topcleaner voldoet hier wel aan. Of dit terecht is, is nog maar de vraag." 
De cleaners van Houweling. V.l.n.r.: Topcleaner, Flusol Forte en Eco Forte

Finishing touch
Om de kas volledig te reinigen kun je hem na het schoonmaken nog ontsmetten met een biocide. Ronald: "Voor een cleaner is geen toelating van het CTGB nodig, maar voor een biocide wel. Wij kunnen de toegelaten middelen leveren."

Voor meer informatie: 
Houweling Horticulture B.V. 
Ronald de Vreede 

Sproeibedrijf van Hattem 
Gert-Jan van Hattem


 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven