“Bij frambozen eerst afzet regelen, dan telen”

Tholen - De oogst van herfstframbozen is bijna voltooid en deze lijkt positiever verlopen dan de zomerframbozen die te kampen had met late vorst in april. Het seizoen is bijna voorbij en de meeste telers zijn de laatste hand aan de teelt aan het leggen."Ondanks de vele regen in september zijn er weinig problemen, de kwaliteit is goed. Alleen na een warme nacht zijn de frambozen wat zacht", vertelt Marco van Zachtfruit Kwekerij van As uit Tricht. Hij zegt dat zijn oogst vergelijkbaar is met voorgaande jaren. "Het wordt steeds belangrijker om eerst de afzet te regelen en dan pas te telen. De houdbaarheid van frambozen is natuurlijk erg kort. De meest geteelde herfstframboos is van het ras Kwanza. Er zijn wel telers aan het experimenteren met de Enrosadira, alleen wil de markt hier nog niet aan". Zachtfruit Kwekerij van As heeft een areaal van 5 ha en teelt aardbeien, rode bessen en herfstframbozen.

"Het voorjaar viel tegen met de kilo's en de prijzen. De herfstframboos maakt dit weer goed. We hebben tien tot twintig procent minder geplukt, maar de prijzen zijn beter. Het komende seizoen ga ik me meer focussen op rode bessen", concludeert Gerard Vos van Mts. Vos-Tijssen en Zn., uit Driel. Gerard teelt appelen, peren, frambozen en rode bessen op ongeveer 10 ha.

Teeltspreiding
Het komt steeds vaker voor dat telers de teelt zoveel mogelijk willen spreiden. Ze doen dit om de pieken beter te plannen en zo een veel constantere afzet kunnen generen. Zo vertelt Gerco van Zuilen van Berrybrothers: "We starten het seizoen met frambozen uit de kas. Hierdoor kunnen we vroeg oogsten. Vanuit de kas gaan we naar vollegrond waar we in verschillende fases nieuwe planten hebben weggezet. Als de vollegrond weg is, gaan we weer terug de kas in. We willen namelijk in de herfst weg zijn buiten en binnen telen om zo een product van topkwaliteit te kunnen telen en minder last hebben van het vochtige weer. Hierdoor kunnen we gefaseerd oogsten en het seizoen verlengen." Berrybrothers is de specialist is rode bessen, maar zij bieden het gehele zachtfruitpakket aan.Kwanza
Volgens van As mag de Kwanza nog wel verbeterd worden. "Het plukken van de Kwanza gaat nogal lastig". Van Zuilen vertelt juist: "Die problemen ervaren wij helemaal niet. De Kwanza plukt ontzettend goed met wat warm weer, het gaat om de juiste planning. We zijn wel met verschillende partijen nieuwe rassen aan het uitproberen. Misschien dat er in de toekomst een betere ras komt."

Voor meer informatie:
Mts. Vos-Tijssen en Zn.
Gerard Vos
Rijnstraat 56
6665 CM DRIEL
06-53396209

Zachtfruit Kwekerij van As
Marco van As
Meersteeg 37 
4196 JP TRICHT
06-51132223 

BerryBrothers
Gerko van Zuilen
Nijken 18
6088 NR ROGGEL
06-46708453

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.