Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt echter nog niet bereikt

Europese consumptie van groenten en fruit neemt toe

Dagelijks vijf porties groenten en fruit: de meerderheid van de Europese consumenten redt slechts ongeveer de helft van deze dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Hoewel de consumptie van groenten en fruit sinds enkele jaren toeneemt, is de aanbevolen hoeveelheid voor velen moeilijk te bereiken, blijkt uit cijfers van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Ook de publieke voorlichting over het belang van gezonde voeding en de stijging van de vruchtensapconsumptie hebben hier niet voor kunnen zorgen.

De gemiddelde Europese consument eet slechts 55 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daartoe horen – tenminste in de meeste onderzochte landen – ook de dagelijks geconsumeerde vruchtensappen. Het onderzoek laat zien dat men in 2016 naast de dagelijkse hoeveelheid aan groenten en fruit gemiddeld 31 ml vruchtensap dronk. Een klein glas vruchtensap (150 ml) zou echter al genoeg zijn om de gemiddelde dagelijkse groenten- en fruitconsumptie met 51 procent te verhogen.


Een klein glas vruchtensap is voldoende om de dagelijkse groenten- en fruitconsumptie te verhogen

Suikergehalte
Volgens het onderzoek kan men vruchtensap drinken zonder zich zorgen te hoeven maken over het suikergehalte. Volgens Duitse c.q. Europese voorschriften mogen de sappen geen toegevoegde suikers bevatten, enkel de natuurlijke suikerwaardes. Een klein glas vruchtensap dekt slechts 3 procent van de voor vrouwen aangegeven dagelijkse caloriebehoefte van 2.000 kcal. Daarom kan het ook goed regelmatig een portie fruit vervangen om het tekort wat betreft de groenten- en fruitconsumptie in Europa te verkleinen. 

Het is bovendien ook onbelangrijk of het om direct sap of sap uit vruchtconcentraat gaat. Volgens de wettelijke voorschriften moet de kwaliteit van uit concentraat geproduceerd sap namelijk gelijkwaardig zijn aan dat van direct sap.
Publicatiedatum: