Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe mijlpaal voor Canadese biologische teelt

Het totale areaal voor biologische teelt neemt toe in Canada. Uit recent onderzoek van de Canada Organic Trade Association (COTA) blijkt dat er momenteel 5.054 gecertificeerde biologische teeltbedrijven in Canada actief zijn, die samen een areaal hebben van iets meer dan 980.000 hectare.



"De biologische sector van Canada is voor statistisch onderzoek afhankelijk van verstrekking van informatie door de provinciale instanties die verantwoordelijk zijn voor de certificaten voor biologische teelt. Sinds 2016 verlenen deze organisaties hun volledige medewerking aan ons. Zodoende hebben we nu de beschikking over de meest uitvoerig mogelijke statistieken van deze sector," aldus COTA-directeur Tia Loftsgard. "Zolang er echter nog geen landelijk systeem is ingevoerd, blijven veranderingen van jaar tot jaar en andere onregelmatigheden een risico voor nauwkeurig onderzoek."

Een aantal conclusies van het onderzoek:
  • Het biologische areaal van Canada is tussen 2014 en 2015 met ongeveer 28.000 hectare toegenomen tot een totaal van ongeveer 980.000 hectare. Dit is een toename van 1,5%.
  • Het aandeel aan biologisch areaal van de totale landbouwgrond in Canada is ongeveer 1,5%.
  • Het biologische areaal bestaat voor het grootste deel uit weiland. Die deel is echter afgenomen van 65% naar 63,8%. Dit komt voornamelijk omdat met name het areaal voor zowel groenten als voor fruit en noten is toegenomen.
  • Canada importeerde in 2015 voor minstens CAD$652 miljoen (€460,2 miljoen) aan biologische producten. Ten opzichte van 2012 is dat een toename van 37%.
  • Er zijn momenteel 5.053 gecertificeerde biologische teeltbedrijven actief in Canada. Meer dan de helft hiervan bevindt zich in Quebec, Saskatchewan en Ontario.
  • Onder deze gecertificeerde bedrijven bevinden zich 4.045 primaire producenten, 618 veehouderijen en 1.542 verwerkingsbedrijven, fabrikanten en retailers.
Ondanks dat het biologische areaal van Canada in de afgelopen jaren al toegenomen is, is de vraag naar biologische producten nog steeds significant veel groter dan het aanbod. De omzet in de supermarktsector van biologische producten heeft nu een waarde per jaar van CAD$4,7 miljard (€3,3 miljard). Vergeleken met 2007 is dit een toename van 13,6%. De productievolumes van de biologische sector groeien echter met een veel langzamer tempo.



"De biologische landbouwproductie van Canada kan de exponentiële groei van de vraag in de markt niet bijbenen. Dit leidt ertoe dat we steeds meer afhankelijk zijn van de import van biologische producten," zegt Loftsgard. "Onze overheid moet initiatieven beginnen die telers aanmoedigen om over te schakelen op gecertificeerde biologische productie."

"De transitie van conventionele teelt naar biologische teelt duurt ongeveer drie jaar. Telers merken tijdens deze periode vaak dat de opbrengst tijdelijk afneemt zonder dat ze de voordelen meekrijgen van de premium status van biologische producten op de markt. Er moeten daarom programma's worden opgezet die ondersteuning tijdens deze transitieperiode geven en de daarbij horende financiële risico's op kunnen vangen."

Voor meer informatie:
Henry Chen
Tel: +1 613 255 6876
hchen@ota.com

Publicatiedatum: