Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roodverkleuring ijsbergsla voorkomen

Rode verkleuring van de snijranden zorgt ervoor dat gesneden ijsbergsla een aantal dagen voordat de uiterste houdbaarheidsdatum is bereikt minder vers begint te ogen. Dankzij onderzoek van Wageningen UR is er nu een oplossing voor dat probleem. Door een milde conservering in combinatie met een zuurstofarme verpakking kleuren de snijvlakken niet meer rood.

"We hebben een methode uitgevonden, die maakt dat de enzymen die voor de verkleuring in sla zorgen, inactief worden", zegt WUR-onderzoeker Eelke Westra. "Het onderzoek bevindt zich in de afrondende fase, maar we vertellen bedrijven al graag hoe ze dergelijk onderzoek ook kunnen laten uitvoeren."

Volgens Westra maskeren slaverwerkers de verkleuring nu door rode details aan de verpakking toe te voegen of door geraspte wortel door de sla te mengen. Dat is straks niet meer nodig.

Op 16 juni tijdens het congres Vers Koelen in Beweging in Wageningen geeft Westra uitleg over het onderzoek. Dat gebeurt tijdens een rondleiding langs de proeven met versproducten, waarin houdbaarheidsverlenging een belangrijke rol speelt. "Het terugdringen van voedselderving door langere houdbaarheid en betere kwaliteit zijn belangrijke topics voor supermarkten. Daarom doen we daar volop onderzoek naar."
Publicatiedatum: