Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kloosterboer koelt op zonne-energie

Familiebedrijf Kloosterboer breidde het vrieshuis op de Maasvlakte in 2013 uit en investeerde tegelijkertijd in 1.800 zonnepanelen. De opgewekte elektriciteit wordt direct gebruikt voor de koel- en vriesinstallaties en voorziet in 14% van de energiebehoefte van de terminal. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in het behandelen van temperatuurgecontroleerde lading zoals vis, vlees, fruit, kaas en diepvriesfrites.
 
Ondanks dat er binnen de branche meer op prijs wordt geconcurreerd dan op milieubewustzijn en energiezuinigheid, neemt Kloosterboer als marktleider het initiatief met allerlei duurzame projecten. Zo ontving het in 2012 als eerste vrieshuis de 'Lean & Green Award', een initiatief om binnen vijf jaar 20% van de CO2-uitstoot te verminderen.

Naast de zonnepanelen wordt op diverse locaties daarom al LED-verlichting toegepast en is er een windturbine geplaatst bij de terminal in Vlissingen. Door de prijsbewuste markt moet Kloosterboer bij toepassing van energiebesparende maatregelen economische factoren goed in het oog houden. Slimme keuzes, zoals bij nieuwbouw daken gereed maken voor zonnepanelen, leveren kostenvoordelen op die de duurzame projecten toch financieel mogelijk maken.

Dakconstructie en Kustlocatie

Bij uitbreiding van de Delta Terminal op de Maasvlakte heeft Kloosterboer specifiek aandacht besteed aan de dakconstructie. Zo is er extra staal gebruikt om de draagkracht van het dak te verhogen. Omdat de zonne-intensiteit op de Maasvlakte relatief hoog is, er is immers minder bewolking dan in het binnenland, had Kloosterboer al eerder de mogelijkheden voor zonnepanelen onderzocht en kon het bij constructie van de nieuwe vrieshal meteen zonnepanelen plaatsen.

De installatie draait beter dan verwacht. Er wordt tot op heden een hogere Performance Ratio (PR) gehaald dan werd verwacht. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat de instraling nog beter is dan op deze kustlocatie werd verwacht.

BREEAM
De nieuwe vrieshal is gebouwd volgens BREEAM richtlijnen. Een grijswatercircuit, waarmee regenwater opgevangen en hergebruikt wordt, triple glas om een hoge isolatiewaarde te bewerkstelligen, een uitgebreid lichtplan met onder andere de inzet van LED-verlichting en een uitgebreid energiemonitoringssysteem zorgden voor een 3 sterren ("very good") BREEAM-NL certificaat. De eerste voor een koel- en vrieshuis in Nederland.
 
Jeffrey van der Krogt, projectmanager Kloosterboer: "Duurzaamheid maakt integraal onderdeel uit van onze bedrijfsvoering. Daarom hebben we als familiebedrijf zelf in de zonnepanelen geïnvesteerd."

Bron: RVO
Publicatiedatum: