Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw koelsysteem voor ontwikkelingslanden

Een groep studenten van de University of Calgary heeft een alternatief gevonden op de koelkast, waar 1,3 miljard mensen op deze wereld vanwege een gebrek aan elektriciteit geen beschikking over hebben. De alternatieve opslagmethoden voor voedsel heeft de WindChill en gebruikt luchtstromen voor koeling van de opslagunit. 

Alleen al in India gaat elk jaar $9,3 miljard aan groenten en fruit verloren vanwege een gebrek aan effectieve koelsystemen. "Een kwart tot de helft van al het voedsel op de wereld wordt elk jaar weggegooid. Op het platteland is dit percentage nog groter. 70% van de mensen op het platteland van Afrika heeft geen toegang tot elektriciteit," zegt student Jorje Zapote. 

De huidige WindChill heeft een klein beetje elektriciteit nodig, dat wordt opgewekt met een zonnepaneel. Maar het uiteindelijk ontwerp moet volledig elektriciteitsvrij zijn. De WindChill zuigt warme lucht naar binnen, die via een buis naar een verdampingskamer wordt geleid. Daar wordt de lucht gekoeld voordat het de voedselopslagkamer binnenstroomt.

Dit soort technologie zou een groot verschil kunnen maken. India produceert 28% van de bananen op deze wereld, maar vertegenwoordigt slechts 0,3% van de internationale handel in bananen. Met verbeteringen in de koudeketen zou de export kunnen toenemen van 4.000 naar 190.000 containers. 95.000 werknemers en 34.600 kleine telers zouden hiervan profiteren.

Publicatiedatum: