Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Doe maar normaal"

Waarom heeft Nederland geen hypermarkten?

In het buitenland doen mensen al jaren hun boodschappen in een enorme supermarkt: de hypermarché. Bijna alles is verkrijgbaar en dan in grote volumes. Naast de producten die je ook in een 'gewone' supermarkt koopt, biedt een hypermarché veel meer: van kleding tot speelgoed, te veel om op te noemen - in één winkel van 10.000 vierkante meter. Het NRC ging in op de vraag waarom Nederland geen hypermarkt heeft.

In Nederland zijn wel grote supermarkten, maar nog geen hypermarkten. De Albert Heijn XL is vrij klein ten opzichte van een hypermarkt. Er zijn wel zaken waar je veel en groot kunt inkopen, zoals Makro of Sligro, maar deze zijn niet toegankelijk voor particulieren. Sinds de jaren zeventig zijn er pogingen gedaan de hypermarché naar Nederland te brengen, maar die mislukten.

Liever naar supermarkt om de hoek
Er spelen twee problemen voor de hypermarkt in Nederland: traditie en regelgeving. Nederland is dichtbevolkt en daardoor heeft een winkel in een stads- of dorpscentrum al snel voldoende klanten om rond te komen. Ook houden veel Nederlanders niet van groot. Doe maar normaal, lijkt het adagium: met de fiets naar de Appie om de hoek.

Maar supermarkten krijgen ook zelden toestemming om zich buiten centra te vestigen. Maar mogelijk gaat er iets veranderen. De sturing door het Rijk om hypermarkten te weren is sinds 2004 afgenomen. Provincies en gemeenten worden niet meer expliciet verzocht de economische gevolgen voor bestaande winkels mee te laten tellen bij hun besluit. Bovendien worden supermarkten steeds groter: gemiddeld waren ze in 2013 zo'n 850 vierkante meter. Binnenkort telt Nederland (waarschijnlijk) één hypermarkt. Met tegenzin. Er wordt gebouwd aan een Jumbo-hypermarkt in Steenwijk. Daar moest wel een rechter aan te pas komen. Supermarkten en winkeliers in de binnenstad wilden de vergunning laten intrekken. Dit keer verloren ze.

Klik hier voor het volledige artikel van NRC

Bron: NRC
Publicatiedatum: