Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerextract als nieuwe regelaar van de bloedsuikerspiegel

Komkommer zou wel eens het nieuwe medicijn kunnen zijn tegen diabetes type 2. Althans, een extract daarvan, momordicine, dat met name in het vruchtvlees van komkommerachtigen zit. Sinds kort verrichten onder meer Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity Center onderzoek naar de werking van het stofje. Binnen een jaar is het eerste onderzoek naar verwachting afgerond.

"Het extract wordt gewonnen uit Momordica charantia, familie van de alom bekende komkommerplant. Al eeuwenlang verwerken de Aziaten het stofje in hun curry's. Tegenwoordig gebeurt dat over de hele wereld. Momordicine zou mensen kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en daarvoor proberen we nu wetenschappelijk bewijs te verzamelen", zegt lector biodiversiteit Barbara Gravendeel van de Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity Center.

In Azië is diabetes type 2 een groeiend probleem. Dat zou mogelijk verband houden met de steeds lagere consumptie van curry. "Mensen laten hun traditionele diëten los, ook in Azië. Er zijn maar heel weinig medicijnen tegen diabetes type 2 op de markt en wat voorhanden is, is behoorlijk duur. Gezonde groenten zijn voor een veel groter publiek toegankelijk", stelt Gravendeel, die samen met etnobotanica Tinde van Andel en hoogleraar Moleculaire Celbiologie Herman Spaink (Universiteit Leiden) aan het project werkt.

Momordicine wordt nu getest op zebravislarven. Dit omdat de werking van het stofje op een belangrijk gen bij zebravislarven gelijk is aan het effect op mensen. Onderzoekers verspreiden de stof gedoseerd in petrischalen in verschillende vormen. De aanname is dat hoe bitterder de stof is, hoe beter de bloedsuikerspiegel gereguleerd kan worden. De wilde vorm van de plant wordt doorgaans gekenmerkt door een grotere bitterheid dan de veredelde variant.

Het Kenniscentrum Plantenstoffen financiert mede het onderzoek dat recentelijk is opgestart. Gravendeel hoopt dat het onderzoek, waarbij meerdere partijen zijn betrokken, een opmaat is naar meer. Momordica charantia (sopropo) zit nu al in het assortiment van veel kwekers, maar een veredelde vorm die én diabetes type 2 behandelt én aantrekkelijk is voor consumptie zou een uitkomst zijn. Voor die optimale variant is aanvullend genomics onderzoek nodig.
 
Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen
 
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer