Komkommerextract als nieuwe regelaar van de bloedsuikerspiegel
"Het extract wordt gewonnen uit Momordica charantia, familie van de alom bekende komkommerplant. Al eeuwenlang verwerken de Aziaten het stofje in hun curry's. Tegenwoordig gebeurt dat over de hele wereld. Momordicine zou mensen kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en daarvoor proberen we nu wetenschappelijk bewijs te verzamelen", zegt lector biodiversiteit Barbara Gravendeel van de Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity Center.
In Azië is diabetes type 2 een groeiend probleem. Dat zou mogelijk verband houden met de steeds lagere consumptie van curry. "Mensen laten hun traditionele diëten los, ook in Azië. Er zijn maar heel weinig medicijnen tegen diabetes type 2 op de markt en wat voorhanden is, is behoorlijk duur. Gezonde groenten zijn voor een veel groter publiek toegankelijk", stelt Gravendeel, die samen met etnobotanica Tinde van Andel en hoogleraar Moleculaire Celbiologie Herman Spaink (Universiteit Leiden) aan het project werkt.
Momordicine wordt nu getest op zebravislarven. Dit omdat de werking van het stofje op een belangrijk gen bij zebravislarven gelijk is aan het effect op mensen. Onderzoekers verspreiden de stof gedoseerd in petrischalen in verschillende vormen. De aanname is dat hoe bitterder de stof is, hoe beter de bloedsuikerspiegel gereguleerd kan worden. De wilde vorm van de plant wordt doorgaans gekenmerkt door een grotere bitterheid dan de veredelde variant.
Het Kenniscentrum Plantenstoffen financiert mede het onderzoek dat recentelijk is opgestart. Gravendeel hoopt dat het onderzoek, waarbij meerdere partijen zijn betrokken, een opmaat is naar meer. Momordica charantia (sopropo) zit nu al in het assortiment van veel kwekers, maar een veredelde vorm die én diabetes type 2 behandelt én aantrekkelijk is voor consumptie zou een uitkomst zijn. Voor die optimale variant is aanvullend genomics onderzoek nodig.
Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen