Tholen - In de jaren 70 startte de schoonvader van Gunter Cornelis met het maken en bezorgen van rodekool bij slagerijen en verkocht zo'n vierhonderd kilo per week. Gunter en zijn echtgenote An namen het bedrijf over in 1991. "We hebben toen het assortiment uitgebreid met diverse producten waaronder groetenpurees, lasagne, rauwkost, hutspot en rijstepap. Cornelis Adriaenssens heeft een enorme groei meegemaakt. Momenteel bieden we zo'n twintigtal producten en van de 400 kilo rode kool, waar het allemaal mee begon, zitten we nu rond de 19 ton per week." 
Artisanaal
"Onze belangrijkste afnemers zijn slagerijen en daarnaast leveren we aan groothandelaars die het weer verdelen onder slagerijen en warenhuizen. Ook nemen traiteurs en horecabedrijven producten van ons af. We begonnen met een soort 'leurhandel' en toerden elke dag langs slagerijen om de producten te laten zien. Dit sloeg in als een bom. De meeste slagerijen zeggen trouwens dat ze hun producten zelf maken. We doen veel met de hand, zoals het snijden van de aardappelen voor de aardappelsalade, dus het is natuurlijk ook zelf gemaakt. Dagelijks bestellen wij onze verse producten bij groothandel Vawi, dat is één van onze grootste leveranciers. Aardappelen worden ook wekelijks twee maal geleverd en melk halen we rechtstreeks bij de boer. Dat geeft de heerlijke romige smaak aan onze purees. We leveren echte artisanale producten. Zoals je het thuis zou maken, zo maken wij het ook, maar dan iets groter."

Cornelis Adriaenssens ontwikkelt vaak op aanvraag van het cliënteel nieuwe producten. "We blijven wel rond de 20 producten, want als het één populairder wordt, valt het andere vaak weg. Soms denken we een gat in de markt te hebben gevonden, maar valt het toch tegen. Momenteel is de wortelpuree het grootste product. In het begin was dat echt alleen rode kool, nu valt deze op de tweede plaats. Wortelpuree leveren we ook jaarrond en rode kool is niet het hele jaar door verkrijgbaar."
Elke dag vers
Voor de producten wordt geen bewaarmiddelen of kleurstoffen gebruikt. "De houdbaarheid van de producten is 14 dagen. Wat gemaakt is, wordt direct in de koeling gezet. Binnen een half uur zijn deze producten van 80 naar twee graden gekoeld. Daarna worden de producten zo snel mogelijk bij de klant gebracht. Elke dag rijden er zeven koelwagens van ons rond die de klanten bevoorraden. Zo komen we dagelijks rechtstreeks in contact met onze klanten. Dat is voor ons heel belangrijk, want zo kunnen we direct reageren als er iets is."

Vijf jaar geleden verdriedubbelde het bedrijf in oppervlakte. "We hebben dus nog wel ruimte om te groeien, er kan nog productie bij. Met topdagen snijden we bijvoorbeeld 4.500 kilo patat, maar bij stille dagen 500 kilo." Opvallend is dat het deze winter weer anders loopt dan anders, door het warmere weer. Er wordt nu bijvoorbeeld veel minder rode kool en hutsepot afgenomen." De toekomst van het bedrijf ziet Gunter positief in. "Het is niet echt de bedoeling om meer producten te maken of meer soorten. Maar we willen wel ons afzetgebied uitbreiden. We leveren nu met name in België, maar we zien ook mooie kansen in Nederland, we zitten daar vlakbij, en mogelijk kunnen we ook in Frankrijk verder uitbreiden. De smaken zijn wel per land anders, dus daar willen we zeker op inspelen."
Voor meer informatie:
Gunter Cornelis
Cornelis Adriaenssens
Lodewijk De Weerdtstraat 11
2900 Schoten
Tel: +32-3645 5836
Fax: +32-3644 7288
www.cornelis-adriaenssens.be
[email protected]