VVD Partijraad in teken land- en tuinbouw

Intensivering tuinbouw en terughoudende rol overheid

Afgelopen zaterdag heeft de VVD Partijraad voor de vierde maal plaatsgevonden. De partijraad stond dit maal in het teken van landbouw. Voorzitter van het presidium van de Partijraad Max Kerremans: ,,Het was geen moeilijke keuze om landbouw als centraal thema te kiezen. De Nederlandse land- en tuinbouw is een zeer belangrijke sector voor de Nederlandse economie. We zijn tweede voedselexporteur in de wereld. Alleen de Verenigde Staten voeren meer agrarische producten uit. Daarnaast zorgt de sector ook nog eens voor 60% van het handelsoverschot, 10% van het BNP en 10% van de banen. De sector verdient dan ook de volle aandacht van onze partij."

Na een inleiding van Siem Jan Schenk, melkveehouder en voorzitter LTO Noord en Helma Lodders, landbouwwoordvoerder van de VVD-Tweede Kamerfractie, is aan de hand van een aantal stellingen gedebatteerd over de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw. Uit de discussies kwam naar voren dat een groot deel van de leden voorstander is van een verdere intensivering van de land- en tuinbouw in Nederland. Alleen zo behouden wij onze koppositie als tweede voedselexporteur in de wereld en zijn wij in staat om een leidende rol te pakken in het voedselvraagstuk. Biologische landbouw, stadslandbouw en andere vormen van landbouw zullen hun plaats behouden in het spectrum maar zij zijn niet in staat om in de huidige vraag naar voedsel te voldoen. Intensivering van de landbouw zal nodig zijn om in de stijgende vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel te kunnen voldoen.

Ook de rol van de overheid is aan de orde geweest. Deze moet terughoudend zijn. De regeldrift in dit land beperkt ondernemers steeds meer in hun ondernemerschap. Helma Lodders: ,,Ik neem vanuit deze bijeenkomst mee dat een beter verdienmodel voor de boer en tuinder het meest rendement heeft als de overheid een stap terug doet. Minder overheidsbemoeienis en werk maken van het terugdringen van de regels en administratieve lasten". De minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok sloot de bijeenkomst af met de woorden dat wij trots moeten zijn op onze boeren en tuinders.

Bron: VVD

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven