Oprichter van blacklist voor handelaren

Henri Parianos maakt vuist tegen wanbetalers

Tholen - Mmcd is een jonge organisatie als exporteur van Belgische groenten en fruit. "We leveren diverse groenten en fruit. Onze hoofdmarkt is Rusland", vertelt directeur Henri Parianos. "We hebben rechtstreeks contact met onze eigen telers en zorgen ervoor dat onze klanten kwaliteitsproducten krijgen afgeleverd." Henri was hiervoor actief als informaticus en had ervaring in diverse branches. De AGF-sector was voor hem een nieuwe stap in zijn carrière. "De groenten- en fruithandel is echt een vak apart."

Blacklist (www.traders-blacklist.com)
De exporteur valt met de deur in huis door te zeggen dat de handel naar Rusland heel moeilijk is. "Als exporteur moet je daar moeite doen om wanbetalers te ontwijken, maar je ontkomt er niet aan. Om een vuist te maken tegen dit soort bedrijven zijn wij bezig met een blacklist, waarbij 'gevaarlijke' ondernemers bij elkaar op een website komen te staan (www.traders-blacklist.com). Niet alleen van de AGF-sector, maar alle sectoren. Wat mij opvalt is dat Nederland en België de enige twee landen zijn die krediet verlenen aan Russische bedrijven. Andere landen laten Rusland op voorhand betalen. Waarom doen wij dat niet? Ik vind dat we als hele AGF-sector meer samen moeten werken op het gebied van moeilijke handelslanden. Er moet iets gedaan worden om mensen te beschermen. Met deze handel gaat namelijk veel geld gemoeid. Het komt veel te vaak voor dat een zending zonder goede reden wordt geweigerd. Of de markt was niet goed of, of... Als exporteurs kunnen wij ons product nergens via een instantie beschermen."

Eénzijdig
Het is niet dat hij alle Russen over één kam scheert, maar Henri ziet het gevaar toenemen en wil zijn omgeving daarvoor waarschuwen. "Neem nu een belangrijke supermarktketen in Rusland. Een normaal contract is er één van geven en nemen, maar deze retailer maakt een volledig éénzijdig contract van maar liefst 13 pagina's. Wat we moeten doen als er iets met de lading gebeurt? Geen idee. Daar kunnen we ons ook nergens voor verzekeren. Daarom maken wij deze blacklist en houden we er binnenkort een meeting over met meerdere personen uit de sector. Als we samenwerken kunnen we veel meer bereiken. We laten de markt niet kapot maken door dit soort bedrijven!"

Overdreven regels
Volgens hem is dit niet het enige probleem dat de handel moeilijk loopt. "Ook onze en de Europese overheid werkt totaal niet mee. Er worden overdreven regels gemaakt om maar mensen bezig te houden. Ze weten niet eens waar ze precies mee bezig zijn en zijn vaak totaal niet gelinkt aan onze sector. Er zitten echt absurde wetjes tussen. En ik spreek nu als trader, voor de teler is het nog veel moeilijker. Doordat er een bepaalde regel wordt ingevoerd, gaan er juist zaken fout. Een voorbeeld is het verplicht wassen van de aardappelen omdat er af en toe een klein beestje in de grond zat. De grond om de aardappel heen is juist de bescherming. Sta je daar als trader als je aardappelen worden geweigerd, omdat ze bevroren zijn en je hebt geluisterd naar de nieuwe regels. Natuurlijk moet aan gezondheid van de consument denken, maar sommige zaken gaan echt te ver. De gevolgen voor de sector worden niet overzien en de regelgeving is niet altijd doorgedacht."

www.traders-blacklist.com:

"Traders-Blacklist heeft verschillende doelen: ten eerste informatie verschaffen over verschillende sectoren over de verschillende landen. Deze informatie kan van juridische aard zijn, eventueel nieuwe richtlijnen die voor bepaalde sectoren van toepassing kunnen zijn, en nog veel meer. De verschillende info zal uitgebreid worden naar gelang de wensen van de gebruikers."

Voor meer informatie:
Henri Parianos
Company Solutions nv
Luitenant Lippenslaan 58
2140 Antwerpen
tel 03 270 94 40
Hp@company.be
www.company.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven