Gedroogde tomaten, zwarte walnoten en Sweet Pepper Surprise naar finale Smaak van NL
De ondernemers die doorgaan naar de finale zijn:
• Peter Duijvestijn van Duijvesteijn Tomaten (Pijnacker) met duurzaam gedroogde tomaten
• Geert van Wersch van Brandt & Levie (Baambrugge) met gedroogde worst met knoflook en nootmuskaat
• Nina Weerman van Nice (Amsterdam) op een stokje met aardbeienijsjes
• Harry, Petra en Irene Bruins van Erf 1 (Kampen) met Campereiland boeren vanillevla
• Mark Ribbink van Ribbink's Specialiteiten Bakkerij (Apeldoorn) met beschuit met muisjes
• Otto Jan Bokma van kaasboerderij De Nylander (Workum) met Friese kruidnagelkaas
• André Leclercq en Marc Creusen van Eyserhalte BV (Eys) met zwarte walnoten op siroop
• Larisse van der Haar-Buijze van Larisse (Geldermalsen-Oudenhof ) met Sweet Pepper Surprise
• Hein Corten en Yannic Stortelder van The Pommbar (Ulestraten ) met Pommbar, een gekruide aardappelsnack
Twee kampioenen in november
Onder de naam De Smaak van NL strijden foodondernemers voor het zesde achtereenvolgende jaar om het lekkerste product van Nederland. Wie maakt het meest smaakvolle product van eigen bodem? De verkiezing kent uiteindelijk twee kampioenen: de winnaar van Smaakvol 2013, de erkenning van professionals en de winnaar van de publieksprijs. Deze prijzen worden op 25 november uitgereikt.
70 deelnemers
Syntens organiseert deze landelijke competitie voor producenten van smaakvolle voedingsproducten. In het gehele land vonden hiervoor in juni en september voorrondes plaats. Van ruim 70 deelnemers gingen er 28 door naar de halve finale. Uiteindelijk zullen 9 producten strijden om de sterrenstatus voor het lekkerste product van eigen bodem, 'Smaakvol2013'.
Meer informatie en ervaringen van andere deelnemers te vinden op: www.syntens.nl/desmaakvanNL
Uit de AGF-sector doen onderstaande producten mee:
Duurzaam gedroogde tomaten www.duijvesteijntomaten.nl
De gedroogde tomaten van Duijvestijn zijn duurzaam, vers en smaakvol. Duijvestijn Tomaten heeft een droogmachine ontwikkeld, waarmee tomaten op basis van warm water uit de aardwarmtebron worden gedroogd. De tomaten die worden gebruikt komen van de eigen kwekerij en kunnen door beschadigingen of afwijkingen vaak niet worden verkocht. Door dit product te gebruiken voor de droogmachine, wordt voedselverspilling tegengegaan. Kortom een prachtige duurzame oplossing voor gedroogde tomaten!
Aardbeienijs www.niceopeenstokje.nl
Pops zijn ijsjes gemaakt van biologisch fruit, 100% natuurlijke ingrediënten en minder suiker. Nice op een stokje maakt gezonde en smaakvolle ijsjes vol fruit, fruit en nog meer fruit. Er zijn vier vaste smaken: aardbei, framboos en Hibiscus, peer en sinaasappel en watermeloen met munt.
Voor deelname aan de Smaak van Nederland is gekozen voor het ijsje 'Puur Aardbei'. Het ijsje bevat 70% aardbei en slechts 51 calorieën. Er wordt fruit van dichtbij gebruikt, allen biologische producten, geen concentraten en een duurzamere verpakking van papier.
Pommbar
Het product van The PommBar is een gezonde variatie op de doorsnee friet zoals die nu geconsumeerd wordt. Door middel van nieuwe technologieën is het mogelijk om friet te bereiden met een aanzienlijk lager vet percentage doordat het afbakken niet in olie gebeurd. Bij The PommBar heeft de consumenten de mogelijkheid om de snack zelf samen te stellen door zowel het aardappelproduct, de smaak en een eventuele toevoeging van bijpassende sauzen naar eigen wens te combineren.
Larisse www.larisse.nl
Prachtige groenten en fruit, geplukt op het moment van perfecte rijping. (H)eerlijke producten veelal direct van de teler, met liefde én respect voor mens en milieu in Nederland geteeld. Een snufje hoop, een lepeltje liefde en een mespuntje geluk. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe productlijn van Larisse®. Something Lovely From Larisse's Kitchen staat garant voor verrukkelijke jams, dips, sausjes, tafelzuurtjes en veel meer. Elk potje heeft een smaakvolle en verrassende inhoud. En heel bijzonder: VRIJ van de (14!) meest voorkomende allergenen! Daarin is Larisse® uniek. Sweet Pepper Surprise is gemaakt met de mooiste puntpaprika's van SweetPoint, een teler met een prachtig verhaal. Leuk detail is dat de puntpaprika vrijwel geheel wordt gebruikt in de Sweet Pepper Surprise: zelfs de pitjes gaan er in!
Zwarte walnoten op siroop www.eyserhalte.nl
Deze walnoten hebben een eenmalige smaak en eigenlijk is deze smaak met niets anders te vergelijken. De walnoten worden met schil en al verwerkt en heeft hierdoor een heel bijzondere bereiding techniek nodig. De walnoten komen van het eigen landgoed en zijn dus 100% Limburgs.
De walnoten zijn veelzijdig te gebruiken, zowel voor hartige gerechten (bijv. wild of paté) als zoete dessert, maar ook bij kaas zeer bijzonder.