Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

30.000 kroppen sla per dag in geautomatiseerde kwekerij

Het Japanse Spread Company gaat een bijna volledig geautomatiseerde grootschalige slakwekerij bouwen. De kwekerij moet met de helft lagere productiekosten 30.000 kroppen sla per dag gaan produceren. De Japanse slaproducent Spread Company werkt aan een nieuwe manier van produceren van grote hoeveelheden sla door middel van fabrieksautomatisering. Dat schrijft The Wall Street Journal. Het is de bedoeling dat de fabriek vanaf zomer 2017 30.000 kroppen sla per dag produceert.



In de fabriek, die volgend jaar in de Japanse stad Kyoto wordt gebouwd, worden zaden met behulp van LED-lichten opgekweekt. Speciale stapelkranen transporteren de plantjes naar robots, die deze vervolgens transplanteren in een andere kweekbak. Wanneer de plantjes zijn uitgegroeid, wordt de sla automatisch geoogst en naar de verpakkingslijn gebracht. Hier wordt de sla door machines verpakt.

Temperatuurcontrole
Het geautomatiseerde systeem regelt volgens Spread Company niet alleen het kweken van de sla, maar ook andere factoren die belangrijk zijn voor de kweek. Zo controleert het systeem de temperatuur, luchtvochtigheid, het koolstofdioxideniveau, de sterilisatie van het water en de belichtingsuren. Spread Company zegt nog een aantal technologieën te moeten ontwikkelen. Zo werkt het bedrijf nog aan een machine, die het zaaiproces voor zijn rekening neemt. Wanneer dat lukt, vinden bijna alle stadia van de slateelt geautomatiseerd plaats. Alleen voor het beoordelen van de kiemkracht van de slaplantjes zijn dan nog mensenogen nodig.

Halvering productiekosten
Volgens Spread Company verbetert de complete automatisering van het teeltproces de uiteindelijke opbrengst. Doordat het productieproces efficiënter wordt, zouden de productiekosten met bijna 50 procent afnemen. In 2016 start het bedrijf met de bouw van de fabriek in Kyoto. De bouw kost naar verwachting ¥ 2 miljard, omgerekend ongeveer € 14,7 miljoen.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Publicatiedatum: