Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Personeel blijft grootste uitdaging voor groei in foodsector

Een tekort aan personeel, stijgende arbeidskosten en een beperkte groei in arbeidsproductiviteit blijven de grootste belemmeringen voor groei in de voedingsindustrie. Dat blijkt uit het nieuwe rapport 'De Stand van Food' van ABN AMRO.

Daarnaast geeft het rapport een gemengd beeld van hoe de sector ervoor staat. Op macro-economisch vlak stuwt de binnenlandse vraag gematigde groei. Tegelijkertijd drukken geopolitieke factoren en inflatie het vertrouwen van de consument. En de prijzen van grondstoffen en voedingsmiddelen blijven onverminderd hoog.

Toch ziet de bank het vinden van voldoende en gekwalificeerd personeel als een van de belangrijkste factoren voor succes, al zoeken ook veel bedrijven de oplossing in automatisering en robotisering. De arbeidskosten nemen jaar na jaar toe, terwijl de productiviteit al tien jaar nauwelijks groeit. Groei in de sector kwam volgens ABN AMRO dan ook vooral voort uit de toename van het aantal ingezette goedkope arbeidsuren.

Vergrijzing en weinig jongeren
De sector kampt bovendien met vergrijzing. "Met 23,9 procent ligt het aantal ouderen in de sector een procentpunt hoger dan het landelijk gemiddelde", stelt ABN AMRO. Daartegenover staat dat het aandeel jongeren met 13,4 procent juist fors lager ligt dan gemiddeld.

Instroom van jonge vakmensen is daarom van groot belang. Voor praktisch geschoolde jongeren blijken "werkzekerheid, werkinhoud en werksfeer belangrijk", aldus het rapport. Werkgevers kunnen jongeren aantrekken door duidelijke groeimogelijkheden te bieden en in te zetten op praktijkgerichte opleidingen.

Welzijn van personeel als groeisleutel
Om personeel langer vast te houden en productiever te maken, moeten werkgevers inzetten op welzijn, concludeert de bank. "Werkgevers zouden vooral de gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en werk-privébalans van personeel moeten verbeteren."

De voedingsindustrie maakte op dat vlak het afgelopen jaar een inhaalslag, vooral door verbeterde veiligheid. Toch ervaren medewerkers hun werk vaak als zwaar. "Bijna een op de vijf medewerkers voelde zich vorig jaar meerdere keren per maand compleet uitgeput", staat in het rapport. Dat risico op ziekteverzuim en uitstroom vergroot de druk op bedrijven.

Investeren in welzijn
Volgens ABN AMRO kan een beter welzijn directe voordelen opleveren. "Een hoog welzijn maakt de organisatie aantrekkelijk voor nieuwe mensen, terwijl zittende werknemers minder snel vertrekken. Bovendien zijn werknemers bij een hoger welzijn minder vaak ziek en productiever."

Hoewel de arbeidsmarkt iets afkoelt, blijft de werkloosheid met 4 procent laag. Tegelijkertijd waarschuwt ABN AMRO dat politieke plannen voor "een selectiever en gerichter arbeidsmigratiebeleid" de instroom van arbeidsmigranten kunnen bemoeilijken, wat de krapte verder kan vergroten.

Sleutel tot groei
"Personeel blijft een belangrijke belemmering voor groei van foodbedrijven", concludeert de bank om het rapport. Investeren in mensen, bijvoorbeeld door welzijn te verhogen en jongeren aan te trekken, is volgens ABN AMRO de belangrijkste sleutel tot groei in de voedingsindustrie.

Voor meer informatie:
Melanie Murk
Sectoreconoom Agri & Food
ABN AMRO
Gustav Mahlerlaan 10
1082 PP Amsterdam
Tel: +31 (0)6 15022576
[email protected]
abnamro.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer