Het Nederlandse cosmeticamerk Food for Skin bewijst dat groente en fruit niet alleen op het bord thuishoren. Het bedrijf verwerkt reststromen uit de voedingsindustrie – zoals tomatenschillen, pompoenpitten en druivenpulp – tot huidverzorgingsproducten. Met nieuwe investeringen, onder meer van Tony's Chocolonely-ondernemer Henk Jan Beltman, wil de startup de komende jaren flink opschalen.
© Juan Moyano | Dreamstime
Van tomatenschil tot dagcrème
Food for Skin is opgericht door zussen Angela en Cathy Ursem samen met Manon Fennis. Het bedrijf maakt crèmes en serums die gemiddeld voor bijna 40 procent bestaan uit groente- en fruitresten. Het gaat om druivenpulp uit de wijnproductie, biologische tomatenschillen afkomstig uit een pastasausfabriek en pompoenpitten die normaal bij de verwerking tot soep of blokjes worden weggegooid.
Deze bijproducten worden verwerkt tot oliën en extracten, rijk aan antioxidanten en vitaminen. "Wat goed is voor je lijf, is ook goed voor je huid", zegt ceo Angela Ursem tegen het online-platform MT/Sprout. Waar tomatenschillen normaal tot veevoer worden verwerkt, voegt Food for Skin er naar eigen zeggen aanzienlijk meer waarde aan toe door ze een tweede leven te geven in de vorm van cosmetica.
Bron: MT/Sprout