Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sierteeltveredelaar Anthura zet in op daglichtloos telen

Anthura blijft innoveren en onderzoeken naar de mogelijkheden van daglichtloos telen, ook bekend als vertical farming. Niet alleen om de ideale teeltrecepten te ontwikkelen voor de rassen die zij veredelen, maar ook om te onderzoeken of de productie en de export van de belangrijkste productiegroepen duurzamer kunnen. "Stel je voor dat je in een gecontroleerde ruimte Phalaenopsis en Anthurium kunt kweken, zonder dat je afhankelijk bent van externe invloeden. De mogelijkheden zijn eindeloos: onze tropische planten kunnen dan op een duurzame manier midden in de woestijn worden gekweekt," vertelt Marco van Herk, Commercieel Directeur bij Anthura.


Marco van Herk

Daglichtloos telen in de sierteelt
Anthura is al in 2013 begonnen met het ontwikkelen van daglichtloze teeltcellen. De aanleiding laat zich raden: in deze teeltcellen zijn alle omstandigheden tot in de kleinste detail aanpasbaar, zonder dat daar enige invloed van de seizoenen bij komt kijken. Hierdoor is overal én in elk klimaat uniform telen mogelijk, mede dankzij de uiterst nauwkeurige teeltrecepten die complementair ontwikkeld worden. Daglichtloos telen biedt enorme mogelijkheden voor de sierteeltsector, maar kent ook uitdagingen. De kosten zijn hoog, zowel voor energie als de bouw. Daarnaast reageert elke plant anders op de omstandigheden in de teeltcellen. Door voortdurend de teeltrecepten aan te passen en elke variabele in kaart te brengen, heeft Anthura tot nu toe aanzienlijke vooruitgang geboekt met de teelt in een vertical farm.



Klimaatdoelen
Daglichtloos telen biedt voordelen voor het milieu, benadrukt de sierteeltveredelaar. "Het stelt ons in staat om chemievrij te telen, omdat er geen schimmels en plagen de teeltcel binnendringen. Bovendien leidt daglichtloos telen ook tot forse waterbesparing, aangezien er geen verdamping naar buiten plaatsvindt. Alleen het water dat de plant opneemt, wordt verbruikt. Zeker op plekken waar water schaars is, biedt dit interessante mogelijkheden voor de teelt van tropische gewassen. Het circulaire hergebruik van water én daardoor ook nutriënten, draagt bij aan een duurzamer productieproces. Er is niet alleen fors minder water nodig, maar de nutriënten spoelen ook niet langer weg."



De volgende stappen
Toch vraagt de omslag naar grootschalige toepassing een flinke dosis durf en investeringen. Net zoals het gebruik van LED-verlichting ooit kostbaar was en door opschaling betaalbaar werd, zal ook deze technologie steeds toegankelijker worden. Wanneer een kritische massa wordt bereikt, kunnen kosten dalen en wordt daglichtloos telen een realistische en duurzame oplossing voor de toekomst.

Om de ontwikkeling en opschaling van daglichtloos telen te versnellen, is Anthura actief op zoek naar telers en investeerders die willen investeren in deze innovatieve teeltmethode. Samenwerking en financiering kunnen helpen om de technologie betaalbaarder te maken en grootschalige toepassing mogelijk te maken.

Voor meer informatie:
Anthura
Tel: +31 (0)10 5291919
[email protected]
https://anthura.nl/

Publicatiedatum: