Claude Janin nam enkele jaren geleden samen met zijn broer het familiebedrijf Terre et Serre Genevoises over. Op het Zwitserse bedrijf worden onder andere tomaten, komkommers, snackkomkommers, aubergines, Palermo-paprika's, sla, peterselie en ook Mara des Bois-aardbeien geteeld. Voor die laatste is het seizoen net van start gegaan.
"We zijn net voor Pasen begonnen met de pluk van de Mara aardbeien", vertelt Claude Janin. "We telen Mara des Bois al sinds 2000. We hebben destijds zelf een markt voor deze aardbei gecreëerd en inmiddels zijn we 25 jaar verder. Onze klanten vragen er elk jaar vroeg naar, soms al in februari. Het is een bijzonder ras, dat in het voorjaar veel liefhebbers kent. Daarom blijven we het ook telen. En ik zeg altijd: het is geen gewone aardbei, het is een Mara des Bois."
Arbeidsintensief ras
Ondanks het succes, neemt het Mara-areaal af ten gunste van andere, makkelijker te telen rassen. "Vroeger teelden we er drie keer zoveel van. Maar inmiddels kiezen we vaker voor rassen als Magnum of Favori, die sterker zijn en minder intensief in onderhoud. Mara is kwetsbaar en vraagt veel handwerk. Bovendien is de kwaliteit erg afhankelijk van allerlei factoren, die van jaar tot jaar kunnen verschillen. Dat brengt flink wat stress met zich mee. Een collega van mij is er zelfs mee gestopt en zei laatst: 'Sindsdien slaap ik weer rustig.' Dat zegt genoeg."
Voorzichtig optimisme voor het nieuwe seizoen
Hoewel het nog te vroeg is om concrete voorspellingen te doen, lijkt het seizoen goed te beginnen, zegt Claude aan het begin van week 18. "We hadden op een bepaald moment een flinke achterstand door een gebrek aan licht. We vreesden een late start, maar een reeks zonnige dagen heeft het rijpingsproces versneld. In maatvoering en opbrengst zullen we wellicht iets onder het niveau van de uitzonderlijke afgelopen twee jaar blijven, maar vermoedelijk nog steeds boven het gemiddelde uitkomen. Voor nu zijn we tevreden met de kwaliteit, en de afzet loopt goed dankzij het mooie weer. Hopelijk blijft het zo, al wordt er tegen het weekend 27 graden voorspeld in Genève. Dat zou het weer zomaar kunnen omgooien."
Afzet via coöperatie UMG
De afzet verloopt vrijwel volledig binnen Zwitserland, zowel via directe verkoop en lokale marktverkopers als via de supermarktketens. "We verkopen via de coöperatie UMG, een van de twee overgebleven coöperaties in Zwitserland, die vorig jaar haar 75-jarig bestaan vierde. Voor ons is dat het belangrijkste afzetkanaal."
Voor meer informatie:
Claude Janin
Terre et Serre Genevoises
[email protected]