De EU volgt misschien de VS op als de op een na grootste cannabismarkt ter wereld, maar als je deze cijfers in perspectief plaatst, rekening houdend met het aantal consumenten, de markt en de prijsontwikkelingen, is de EU the place to be op dit moment. Dit werd gedeeld door Beau Whitney van Whitney Economics, die de keynote speech gaf aan het begin van de Cannabis Summit in Den Haag.
"Het getreuzel van de VS opent de deur voor Europees leiderschap," zei Beau in zijn marktoverzicht en hij ging hier dieper op in in zijn verdere toespraak. Hij legde uit dat terwijl de VS worstelt met inconsistenties in de regelgeving, er in de EU per land wordt gewerkt aan legalisatie binnen een breder, door de EU gestuurd beleidskader.
De marktstructuur is een belangrijk verschil. De EU heeft bijna evenveel cannabisconsumenten als de VS - 65 miljoen tegenover 90 miljoen - maar de uitgavenpatronen verschillen. De Amerikaanse markt is van oudsher lucratiever door hogere prijzen en wijdverspreide toegang tot legale cannabis. Prijscompressie in de VS vermindert echter de winstgevendheid en na verloop van tijd wordt een evenwicht tussen de markten verwacht.
Beau Whitney, Whitney Economics
De overgang van medicinale cannabis naar recreatieve cannabis versnelt in Europa, met Duitsland en Zwitserland als koplopers op het gebied van legalisatie en Frankrijk dat overweegt de vergoeding voor medicinale cannabis uit te breiden. Oost- en Zuid-Europese landen zouden kunnen uitgroeien tot belangrijke leveranciers, waardoor de EU een belangrijke producent en consument wordt. De aanpak is langzamer dan in de VS, maar wordt als stabieler gezien.
Hoewel de cannabismarkt in de VS naar verwachting zal groeien tot 2035, wordt de meeste groei verwacht van de overgang van illegaal naar legaal in plaats van natuurlijke marktexpansie. Federale hervormingen blijven uit en staatsmarkten worstelen met winstgevendheid. "De federale legaliteit blijft onopgelost en het huidige dispensary-model beperkt de toegang", aldus Beau.
Het overaanbod in de VS - 56 miljoen kg toegestane capaciteit tegenover 22 miljoen kg vraag - heeft geleid tot dalende prijzen en economische stress voor bedrijven. De EU daarentegen hanteert een gematigde aanpak voor de regulering van het aanbod. "Bedrijven in de VS moeten zich aanpassen of ze zullen tegen hogere kosten produceren dan waarvoor ze kunnen verkopen. De EU zou hier nota van moeten nemen - een overaanbod kan kansen om zeep helpen nog voor ze begonnen zijn," waarschuwde hij, aangezien uit onderzoek blijkt dat slechts 27,3% van de cannabisbedrijven in de VS winstgevend is, terwijl de rest quitte speelt of verlies lijdt. "De VS is op dit moment een puinhoop. Europa daarentegen toont leiderschap door middel van EU-beleid."
De investeringstrends in de VS weerspiegelen deze uitdagingen. De meeste investeringen zijn eerder gebaseerd op schulden dan op aandelen, met consolidatie en herfinanciering tegen hogere rentetarieven. Dit heeft geleid tot een mogelijke schuldencrisis die risico's met zich meebrengt voor zowel de investeringssector als de cannabissector op bedrijfsniveau. Deze risico's zijn minder groot in de EU.
Beau concludeerde dat de EU naar verwachting haar stapsgewijze legalisatieproces zal voortzetten. "Verwacht een versnelde uitbreiding van cannabislegalisatie in de EU," concludeerde Beau. "Communiceer, onderwijs en ondersteun bedrijfsontwikkeling. Begrijp kostenstructuren en hanteer een mondiaal perspectief, zelfs als je je richt op gelokaliseerde activiteiten."
Voor meer informatie:
Cannabis Summit
https://www.cannabis-summit.com/
Beau Whitney
Whitney Economics
Tel.: +1 503 724 3084
www.whitneyeconomics.com