Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meningen over veenvrij telen zijn verdeeld: "We zoeken met elkaar naar oplossingen"

Op donderdag 27 februari organiseerde Van der Knaap Groep een kennisbijeenkomst over de ontwikkelingen op het gebied van circulaire en hernieuwbare grondstoffen. De aanwezigen werden door drie deskundige sprekers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van circulaire en hernieuwbare grondstoffen.



Kans of bedreiging
Rob Veenman, dagvoorzitter, opende de bijeenkomst met de vraag "Zie je veenvrij telen als een kans of als een bedreiging?". De meningen van de aanwezige kwekers waren verdeeld. Waar de één kansen ziet om de teelt te verduurzamen, twijfelt de ander of ze de kwaliteit wel voldoende kunnen borgen. Wel voelen ze zich hierin gesteund door de substraatleveranciers: "We zoeken met elkaar naar oplossingen."

Uitdagingen
De Vereniging van Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN) vertegenwoordigt zeventien bedrijven die gezamenlijk zo'n acht miljoen kuub substraat per jaar produceren. Veen is veruit de belangrijkste grondstof, vanwege de teelttechnische eigenschappen ervan.

Directeur Han de Groot gaf de aanwezigen een inkijkje in de uitdagingen waar de sector voor staat en de stand van zaken. In 2022 werd een convenant opgesteld met daarin een aantal doelen, gericht op het verminderen van de milieu-impact van substraten. De doelstellingen voor 2025, waaronder 35% hernieuwbare grondstoffen in professionele markt, lijken dit jaar te worden gehaald. Een mooie prestatie.

Tegelijkertijd is de verwachting dat de vraag naar substraat tegen 2050 verviervoudigd. Naast de kwaliteit van de nieuwe grondstoffen, vormt volume een enorme uitdaging. De substraatsector reageert op deze uitdaging met nieuwe technologieën en innovatie, hernieuwbare grondstoffen en verantwoord gewonnen veen (RPP). "Het uiteindelijke doel is product dat groeit en veiligheid en kwaliteit. Dat staat bovenaan", aldus Han. "We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid, maar er zijn wel uitdagingen. Milieu-impact reduceren kost tijd!"

Veiligheid en kwaliteit
Marco Zevenhoven legde uit dat naast milieu-impact en een verantwoorde productieketen, veiligheid en kwaliteit de belangrijkste pijlers zijn waarop de RHP grondstoffen en substraten beoordeelt. Daarom controleren zij de hele productieketen.

Ook Marco benadrukt dat de sector voor een uitdaging staat om aan voldoende bruikbare grondstoffen te komen. De sector werkt hard aan de grondstoffentransitie. Uitgangspunt is dat de materialen veilig moeten zijn en voldoen aan kwaliteitscriteria. Risico's kunnen leiden tot schade, zoals bijvoorbeeld plantenziekten en plagen. De RHP doet daarom grondig onderzoek om op een veilige en verantwoorde manier hogere doseringen van nieuwe grondstoffen mogelijk te maken. "Uitgangspunt is dat het niet alleen voldoet aan veiligheid en kwaliteit, een substraat moet ook presteren", benadrukt Marco. "Daarbij mag een duurzaam substraat niet leiden tot een hogere footprint bij de kweker door hoger verbruik van bestrijding, meststoffen of water. Een hoger percentage hernieuwbare grondstoffen vraagt ook om een andere manier van telen."

Onderzoek
Marco gaf het al aan: nieuwe grondstoffen moeten uitvoerig worden onderzocht. Ook Van der Knaap Groep is daarvan overtuigd. Dirk Zwinkels, manager Research & Development, deelde met de aanwezigen wat voor onderzoeken het bedrijf doet in eigen innovatiecentrum 'de Kas'. "De grondstoffen doorlopen een heel traject: van chemische en fysische analyses in het lab tot groeitesten en praktijkproeven met grondstoffen die potentie hebben", aldus Dirk. Ook wordt gekeken hoe nieuwe grondstoffen reageren in combinatie met veen en kokos.

De onderzoekers kijken daarnaast naar wat de effecten zijn van verschillende bemestings- en irrigatiestrategieën. Bij een meerjarig project met veenvrije kalanchoë zijn ook kwekers betrokken om samen de haalbaarheid in de praktijk te toetsen. Van der Knaap heeft het onderzoek naar nieuwe, maar ook bestaande, grondstoffen de komende jaren hoog op de agenda staan.

Voor meer informatie:
Van der Knaap Group of Companies
Tel: +31 174 296606
[email protected]
www.vanderknaap.info

Publicatiedatum: